söndag 10 februari 2008

Tullen lämnar Norrland!

En utredningsförslag kan innebära att Norrland ödeläggs på all tullverksamhet: Från Stockholm norrut längs kusten till Haparanda och vidare upp i Torneälven ända till Karesuando förlorar tullarna sina jobb.
Utredningen har gjorts av de närmsta medarbetarna till generaldirektören på tullverket, men en utomstående får snarare intrycket att den beställts av knarksmugglare och andra kriminella.
Brottsbekämpningen skall i stället skötas av en grupp på 6–10 personer, som ska klara av alla hamnar och flygplatser i Norrland. Deras arbetstid kommer att bestå av förflyttningar, från en gammal tullstation till en annan.
Utredningen är ett av de värsta exemplen som skådats - på centralisering. Bakgrunden är ett sparbeting på 300 miljoner kronor, som Tullverket fått. Lösningen har blivit att dra ned på den personal som skött verksamheten och rädda dom som sitter högre upp i organisationen. Tullarna på finska sidan av gränsen, redan belagda med extrajobb på grund av svenska neddragningar, tar sig nu för pannan. ”Vi kommer inte att sköta jobbet åt svenska tullen framöver.”

När utredarna ska motivera sitt förslag, gör de sig närmast skyldiga till oförskämdheter: De framhåller att det i Norrland finns många bra medarbetare ”men vi måste se resultat också”. Brottsbekämpningen i Norrland ”måste bli effektivare.”
De bra norrländska medarbetarnas insatser ger alltså inte något resultat?
E annan kommentar speglar utredarnas ”utanförperspektiv”: Det är för långa avstånd ”där uppe”
Men avstånden blir inte kortare genom att stänga tullstationer och göra sig av med 300 medarbetare och låta smågrupper, kanske utgående från Stockholm, jaga smugglare!
300 jobb ska således försvinna. 130 tullare erbjuds förtidspensionering, medan 170 sägs upp och kastas ut i arbetslöshet. Många är i 50-årsåldern.

Sparbetinget hade varit onödigt, även om statens budget varit drabbad av underskott. Men så är det inte; i stället har vi budgetöverskott.
Må förslaget aldrig hamna på bordet! Det bör förpassas till papperskorgen, inte minst eftersom vi vet att kokainmissbruket i Sverige ökar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar