fredag 22 mars 2013

Att röntgas när röntgenavdelningen lagts ned.



Jag har på nytt varit på min VC, eftersom jag inte blivit ett dugg bättre i ryggen sedan mitt förra besök.

Då hette doktorn Muhammet Ali. Nu hade doktorn bytt kön och hette Tryne Sönder
Jag ville få en medicin, som kunde hela min sönderhostade rygg, men doktor Tryne överraskade mig genom att påpeka att först borde ryggen röntgas. Det hade hon nog rätt i, men jag blev inte glad: Min VC har förlorat sin röntgenavdelning så att röntgas innebar transport till Karlstad, och det skulle bli jobbigt för min rygg.

Uppgiften att röntgen saknades blev en överraskning för Dr Tryne, men hon fixade snabbt en taxi, som körde mig till Centralsjukhuset i Karlstad. Men ryggen gillade inte den åkturen. Det värkte ordentligt, när jag från entrén skulle ta mig till röntgen. Tyvärr är det en bra bit att gå, i varje fall om ryggen har pajat. Jag kunde inte låta bli att tänka på hur mycket enklare det hade varit om röntgen funnits kvar i Filipstad. Från doktor Trynes rum till röntgen hade det inte ens varit 50 meter. Och efter röntgen hade jag snart varit tillbaka hos Dr Tryne eller hemma hos mig.

Men dom var hyggliga mot mig på röntgen i Karlstad. Dom såg att jag var slut, så jag behövde inte vänta länge. När ryggen plåtats, ville jag veta, när jag kunde få reda på resultatet. Svaret löd: ” Det kan ta vad som helst mellan 5 minuter och två timmar.”

Jag hoppades på 5 minuter, men var för optimistisk. Jag gav snart upp väntandet; ryggen krävde att jag skulle påskynda återfärden till Filipstad. Jag fick löfte om att få åka med en bil, som skulle avgå 15.00, vilket innebar att jag inte behövde vänta mer än cirka 50 minuter. Men bilresan tog nu längre tid än förra gången, eftersom chauffören inte körde tillbaka till Filipstad direkt. Först skulle hon till Kristinehamn för att hämta en patient. Då blev det nio mil i stället för fem.

Men vid ankomsten till Filipstad kom den stora överraskningen: Chauffören krävde att jag skulle betala 150 kr för transporten till Filipstad.
Jag hade tagit för givet att landstinget och inte patienten betalade transportkostnader som uppstått på grund av att röntgen rationaliserats bort i Filipstad. Jag hade ju fått avbryta ett besök på VC för att bli röntgad i Karlstad.
Inte nog med att det varit påfrestande (besvär som inte uppstått om röntgen varit kvar i vår VC), dessutom skulle jag tvingas betala för mitt lidande!
   Jag ringde vårdcentralen och fick ett telefonnummer till landstingsförvaltningen. Där skulle jag kunna få kontakt med någon, som kan reglerna.

.Men jag har inte orkat lyfta på luren. Än.





Inga kommentarer: