Det är tröttande och
irriterande med alla dessa myndigheter och organisationer, som vill tala om för
oss, hur vi ska bete oss i olika livssituationer. Vem minns inte när
Socialstyrelsen skulle upplysa oss om hur många brödskivor om dagen vi skulle
tugga i oss. Fast det var visst en organisation som hette Brödfrämjandet, som
låg bakom den kampanjen.
Nu är det köttet, som
bör hamna bland övriga sopor och sedan inte inhandlas alls, om vi ska rädda
världen undan klimatförändringar. Det tycker Jordbruksverket (något förvånande)
och Naturskyddsföreningen (Självklart!)
Visst är det så att köttproduktion skapar
växthusgaser. Men att ge sig på den svenska produktionen är enfaldigt. Dess storlek är inte mycket mer än vad ett
sandkorn är i en öken. Menar förbudsivrarna att världen skulle ta intryck och
följa oss, om vi försöker stoppa köttätandet? I så fall ännu ett exempel på en storsvensk
illusion: ”Vi är bäst, låt oss tala om världen, hur de ska göra”.
Stopp för svensk
köttproduktion leder inte till minskad konsumtion utan till ökad import av kött
– och kanske av ett slag som framkallar än mer växthusgaser.
Men ska vi inte ha några jordbrukare kvar i
vårt land? Mjölkbönderna håller på att ge upp. De har drabbats av ökade
kostnader, samtidigt som mejerierna sänkt sitt mjölkpris till dem. Köttproduktion
är olämpligt och fåravel svårt, inte
minst på grund av vargarna. Så vad ska de återstående bönderna leva av?
Till sist: Jag lärde
mig en gång att människan är en allätare. De ska ju hämta sin föda från både
växt- och djurliv. Då borde det inte vara lämpligt att enbart äta grönsaker.
Har jag fel?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar