fredag 20 januari 2012

Det våras för landsbygden?

Det var ett intressant inslag i ”Epstein i P1” tisdagen den 17 januari.
Det handlade om landsbygdens möjligheter att överleva. Medverkade gjorde Carlos Rojas som gjort en utredning för jordbruksverket och Kristina Mattsson som skrivit "Landet utanför". Dessutom landsbygdsminister Eskil Erlandsson samt en företagare, som jag inte uppfattade namnet på.
Det rådde viss optimism bland de medverkande. Att ministern är det, säger inte så mycket. Han måste ju vara det. Än mer optimistisk var företagaren. Han menade att största hindret för hans kommuns möjligheter att expandera var bristen på bostäder. Förmodligen något överraskande för lyssnare. Visst finns det tomma hus, men de är inte till salu. De används ofta som sommarbostäder. Att bygga nytt är inte så lätt, även om tomtpriserna är låga, eftersom bankerna inte gärna ger lån till glesbygdsbyggare. Detta fick naturligtvis ministern en fråga om, men han ville inte säga något om möjligheterna påverka bankerna.

Carlos Rojas hade kommit fram till att den negativa befolkningsutvecklingen kan vända – om några år. Han hade inga egentliga belägg för det, men påpekade att det faktiskt i många småkommuner kommer att bli brist på arbetskraft om några år. De unga flyttar ut för studier, och sedan vill de flesta inte komma tillbaka. Det blir många pensionsavgångar inom vården, och på grund av bristen på invånare i arbetsför ålder behövs ett tillskott utifrån. Enbart i Hedemora kommun kommer det att behövas cirka 100 nya individer.
Samtidigt finns det många i Stockholms förorter, som vill ha jobb inom vården. Han menade att det inte skulle vara så svårt att få dem att flytta till Hedemora och andra kommuner. (Väl optimistiskt?).
Naturligtvis var Erlandsson än mer optimistisk. Jorden kommer att behöva producera än mer mat, och våra skogar kommer att skapa flera jobb. Dessutom blir det ett tillskott genom turismen.

Storstadsmänniskor behöver upplysas om fördelarna med att bo på landet. De känner inte till att det är möjligt att leva och bo billigare där. (Jag är inte säker på att detta alltid stämmer)

Det är ändå glädjande med ett program, positivt till landsbygden. Jag har nyligen på Expressens ledarsida läst ännu en avrättning av Glesbygdssverige. Denna gång var budskapet ”pengarna skall följa med flyttarna”. Med det menade tidningen att det lilla som satsas på landsbygden skall gå till inflyttningskommunerna, viket innebär att stostäderna lägger beslag på det mesta.
Ledarsidan i Expressen tycks hata landsbygden!

Inga kommentarer: