söndag 29 september 2013

12 kommuner upphör att existera före 2100!

Det spår i varje fall Dagens Samhälle. (www.dagenssamhalle.se). Dessa kommuner har länge haft en negativ befolkningsutveckling.  Om man förlänger trenden från 1990, kommer alla 12 att ha upphört att existera före nästa sekelskifte. Överst på "dödslistan" står Ljusnarsberg och Strömsund, som når ättestupan redan 2070. Sist ut är Bengtfors, som försvinner 2096.

De 12 kommunerna är: (sifforna anger befolkningen idag)

Ljusnarsberg                       4848

Strömsund                          12138

Kramfors                            18516

Övertorneå                          4772

Munkfors                            3642

Hällefors                             6988

Storuman                            2081

Ånge                                   9639

Sollefteå                             19736

Torsby                                 12219

Vindeln                               5359

Bengtfors                            9588

Sju kommuner ligger i Norrland, tre i Bergslagen. Övriga två är Torsby i nordvästra Värmland och Bengtfors i Dalsland.
Endast en av de tolv (Kramfors) har tillgång på kust. Övriga kriskommuner är inlandskommuner.
  
Naturligtvis kan invändningar resas mot denna undersökning. Att tro att trender ska gälla en lång tid in i framtiden har ofta visat sig vara helt felaktigt. Det finns klassiska exempel, t.ex. slutsatsen att London under 1800-talet gick mot en katastrof. Staden skulle bli täckt av ett så tjockt lager av hästskit att det blivit nödvändigt att evakuera London. Det blev inte så, eftersom den tekniska utvecklingen ledde till att efterfrågan på hästar sjönk.
   Dessutom är det - trots allt - ganska sannolikt att "Dödsdatum" för kommunerna  skjutits upp genom att även politiker på riksplanet måste agera!
   Det är mycket annat som är oklart. Hur kan så stora kommuner som Kramfors och Sollefteå finnas på dödslistan? Kramfors med en befolkning på 18516 försvinner 2074 tillsammans med Övertorneå, vars befolkning endast är 4752.  Befolkningsminskningen är för båda kommunerna 20 %.
   Trots allt ger några intervjukommentarer visst hopp om att det finns möjligheter att överleva.  Enligt Tore Englén, analytiker på konsultföretaget WSP,  visar  forskning kring regional utveckling entydigt att männi­skor sällan flyttar till ett arbete. Vi flyttar "i anslutning till studier och för att vi hittat kärleken". På tredje plats kommer "behovet att få en bättre boendemiljö". Han säger till och med att "har man det, kommer företagen efter. De söker sig till arbetskraften".
Tyvärr har de "dödsdömda" inte märkt mycket av det!
Englén tycker också att "i den nya tjänsteekonomin" är det viktigt för  kommunerna att "importera köpkraft i form av turister och konsumenter." Det gäller att ha attraktiv natur och sjönära tomter. Viktigt är att tänja så mycket som möjligt på strandskyddet. Vidare går det att få konsumenter genom att locka till sig stora varuhus.
   De dödsdömda kommunerna kan säkert åstadkomma mer för att dra till sig turister. Flera av dem har till och med fått besökare från kontinenten och Norge att bosätta sig i kommunen. I norrlandskommunerna bör det vara möjligt tänja mer på strandskyddet, även om miljöaktivister från storstäderna alltid bråkar om det. När det gäller att locka till sig stora varuhus är det svårare. Ett bra exempel på vilka stora positiva följder det kan få är Haparanda, som genom Ikea fått både finska och ryska konsumenter.  

 
 





Inga kommentarer: