söndag 22 september 2013

Förr drog hästen människan, nu drar människan hästen!

Så ligger jag än en gång - på en väg med mycket trafik - bakom en s.k. djurtransport. Naturligtvis är det en häst.  Föraren kör mitt i vägen, släpet med hästen gungar. Jag minns den gång ett sådant släp hade vällt. Jag nådde det en stund efter det att olyckan ägt rum. Där stod en olycklig flicka och ringde i sin mobil. Några bilförare försökte resa släpet Jag stannade; hon sa att polisen redan var på väg och att det var tillräckligt med stillastående bilar, så jag körde vidare.
    Men nu funderar jag än en gång på hur relationen mellan hästen och människan har förändrats. I tusentals år har hästen dragit människan och hennes redskap. Plogen sattes bakom hästen, när det blev för tungt för bonden att dra den. Och när många människor skulle förflyttas samtidigt, blev det hästen som transporterade dem. Hästar drog vagnar, som i Vilda Västern kallades för diligenser. Hästar har transporterat människor i krig eller släpat på deras kanoner.
   Men i dag är det annorlunda. Nu är det människan, som transporterar hästen!
Varför har det blivit så?
   Ett svar är ju att människan kan tjäna mycket pengar på hästen genom att få den att springa fortare än andra hästar. Trav och galopp omsätter i dag ofantligt stora summor. Där satsar även fattiga människor pengar i hopp om att bli rika. Den som äger framgångsrika hästar blir det. Och framgångsrika hästars avkomma har genetiska förutsättningar att också de kunna springa fort och blir därmed värdefulla.
   Fotbollsspelare, som avslutat sin proffskarriär och har pengar över, kunde förr i intervjuer säga att de tänkte starta företag eller satsa pengar i någon industribransch. I dag är det vanligare att de säger att de ska köpa hästar.
Vilket svar är bäst för Sverige?

Inga kommentarer: