fredag 27 september 2013

Bron, Saga - och Hitler.

På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av tv-serien Bron. Den  är såld över hela världen och har därmed blivit den i särklass mest populära nordiska tv-serien.
Men förtjänar den sitt rykte? Jag är tveksam efter att ha sett avsnitt 1.
   Är det meningen att huvudpersonen Saga tio söndagar framöver ska demonstrera sin hundraprocentiska sociala inkompetens? Blir inte det litet tjatigt?
En del tv-kommentatorer menar att hon lider av asberger syndrom. Själv har jag haft en elev med det problemet, men han betedde sig inte som Saga. En annan "asbergerkandidat" kan ha varit Hitler. Ett av hans asbergersymptom var att han trivdes i låga temperaturer. När han skulle överlägga med generalerna, var det svinkallt i konferensrummet. Hitler trivdes, men övriga deltagare höll på att frysa häcken av sig.
   Ett annat symptom var att han redan som barn avskydde  att bli kramad. Om hans mamma hade svårt få upp honom ur sängen, bad hon hans syster att krama honom. Då flög lille Adolf upp ur sängen.
   Visst är det riktigt att betrakta Hitler som själva inkarnationen av ondska. Men i filmen Undergången från 2004, som handlar om vad som händer i bunkern i Berlin under de sista månaderna av andra världskriget, har Hitler ändå vissa mänskliga egenskaper. Han bekymrar sig över hur hans kanslipersonal mår. Detta väckte uppmärksamhet, och filmen blev kritiserad. Framställningen bygger på en biografi, skriven av en av Hitlers sekreterare.
Kommer även Saga att bli mera mänsklig?
  Förra veckans avsnitt av Bron slutade med att ungdomarna i det grundstöttade fartyget visade sig ha blivit medvetet smittade av lungpest, en sjukdom med extremt hög dödlighet.
 Om skurkarnas avsikt var att mörda dem, valde de en märklig metod. Risk föreligger att inte samtliga dör. Dessutom kan det knappast vara lätt att komma över pestbakterier.
Eller är de ute efter att skapa en pestepidemi i Köpenhamn/Malmö?
Vem vinner på det?
Kanske klarnar det på söndag...
 

Inga kommentarer: