onsdag 4 september 2013

För många syrier?


Migrationsverket har beslutat att syrier, som kommit hit på grund av kriget, ska få permanent uppehållstillstånd.  Det var rätt beslut, men det borde ha kombinerats med andra åtgärder.

En positiv följd blir att för vissa syrier blir det möjligt att ta sig till Sverige utan att betala fantasisummor till människosmugglare. Det är vedervärdigt att människor som upplevt krig och elände har tvingats skuldsätta sig eller sälja allt för att försöka ta sig in i EU. Och själva resan kan ha inneburit att de ändå riskerat livet. Nu blir det möjligt för s.k. anknyttningsfall (make och barn) att åka legalt till Sverige.

   Tyvärr är det hittills endast Sverige som ger permanent uppehållstillstånd. Det enda vettiga hade varit att EU gemensamt infört denna regel. Eller att i varje fall länder, vars ekonomi inte håller på att kollapsa, gör det. Nu får vi räkna med ökad tillströmning av syrier till vårt land.

   Det bör vi klara av, men det kan uppstå problem i några kommuner – de som redan har många syriska flyktingar. Dit kommer säkert många nyanlända att söka sig. De känner eller är släkt med syrier som bor där. Men för en kommun som Södertälje kan det bli problem, om många nyanlända vill bosätta sig där. Migrationsministern svarade undvikande i tv, när han diskuterade med ett kommunalråd från Södertälje. Visserligen har ha lovat att kommuner som tar emot många flyktingar ska få extra bidrag, men de pengarna räcker inte långt. Dessutom blir det svårt att integrera flyktingar, när de koncentreras till vissa kommuner – och vissa stadsdelar. Det leder till arbetslöshet och bidragsberoende.

   Flera regeringar har sagt nej till att villkora bidrag, vilket skulle innebära att syrier förlorar pengar, om de slår sig ned i Södertälje. Vad är det för fel i att göra så? De flesta sociala bidrag innehåller ju krav som mottagaren måste uppfylla!

   Det skulle kunna förmå syrier att bosätta sig i annan kommun än Södertälje. Det kan göra att de lättare får kontakt med svenskar och snabbare lär sig att kommunicera på svenska. Om de efter två år ändå vill till Södertälje, får de göra det. Men kanske har de då rotat sig i den kommun de levt under de två åren.         

       

Inga kommentarer: