onsdag 25 september 2013

Kaffet är slut!Snöstorm3 mil till butik.Vad göra?

Vad gör kaffeälskaren, om kaffet är slut, det är snöstorm och tre mil till närmsta affär?
Vad gör den som röker, om cigaretterna är slut?

Det blir allt vanligare att detta problem dyker upp. Det beror framför allt på att de mindre butikerna får allt svårare att klara sig .Enbart i år har cirka 200 lanthandelsbutiker upphört med sin verksamhet. Det beror i sin tur på att kundunderlaget sviktar, och att människor passar på att handla i köpcentra, där omsättningen är betydligt större, vilket ger möjlighet att pressa priserna. Men det händer också att leverantörer vägrar köra ut varor till de mindre butikerna med motiveringen att det inte lönar sig.
   Detta problem finns i hela landet, men - naturligtvis - är det värst i glesbygdsområden, där ju körsträckorna är längst.
 Alla politiker tycks hålla med om att det är olyckligt att lanthandeln förtvinar. Men när det gäller att göra något åt det har de föga att komma med. Så är det dock inte i Piteå. Där har kommunen gett ekonomiskt stöd till tre butiker för att förhindra att de läggs ned. Därmed blir det möjligt att få tag på kaffe, även om det är snöstorm.  Men kanske ändå inte, för nu har statsvetare påpekat att Piteåkan ha brutit mot förbudet för kommuner att ge ekonomiskt stöd till privata företag. De gynnas ju av beslutet i Piteå! Det kan ju gå ut över stora butiker i Piteås centrum!
Om någon Piteåbo överklagar bidragsbeslutet kan det upphävas. Det är bara att hoppas att ingen gör det. Piteå har ju visat sig stå upp för mottot  "Hela Sverige ska leva".
Bravo Piteå!

Inga kommentarer: