tisdag 17 september 2013

Har kunderna tröttnat på stormarknaderna?

Enligt en utredning (jag kommer inte ihåg vem som gjorde den) har det skett ett trendbrott inom handeln. Många kunder har tröttnat på att åka in till stormarknader. Den lokala handeln, nära där kunderna bor, skulle gå mot ljusare tider. Det låter bra - i varje fall för oss som bor i glesbygdskommuner, där butikerna kämpar för att överleva.
   Men tyvärr har jag inte noterat något trendbrott i min kommun, Filipstad Och jag tvivlar på att jag kommer att se något. En första förutsättning för att en förändring ska kunna ske är väl ändå att befolkningen i kommunen - och i grannkommunerna -  inte minskar. Men det har den gjort i många år. Med ett undantag för just Filipstad 2012. Men det berodde på kommunplacerade flyktingar från Somalia och kan knappast betraktas som annat är en engångsföreteelse, även om företrädare för kommunen fick glädjefnatt och förkunnade att "nu har utvecklingen vänt".
   Det är lätt att inse hur allvarligt läget är genom att ta en promenad i stadens centrum. Jag tror att varannan butikslokal saknar hyresgäst. Skyltfönstren gapar tomma, med undantag för en skylt, där det står "Lokal att hyra" eller något liknande. Några fönster används för att marknadsföra någon verksamhet. i kommunen. Så gör Spångbergsgymnasiet i Filipstad. Det är bättre än att det är tomt!
Nej, jag har svårt att tro på ett trendbrott för den lokala handeln, varken för Filipstad eller för de flesta andra glesbygdskommuner!
   k 

Inga kommentarer: