fredag 6 september 2013

Kommer knallarna att försvinna?

I dag börjar årets Oxhälja i Filipstad. Det är en jättestor marknad, som pågår i tre dag. Från fredag till och med söndag. Det kommer knallar från hela landet och slår upp sina stånd. I Filipstad är alla övertygade om att det är Sveriges största marknad och att den är känd över hela landet. Men tydligen inte av Blogger, för det blir röd understryckning, när jag skriver Oxhälja.
   Det sägs att det finns Filipstadsbor, som räknar årets början och slut efter Oxhäljorna. Året börjar alltså med en Oxhälja och slutar när nästa Oxhälja tar vid.
   Någon tycker kanske att marknadsstånd och kringresande knallar låter gammaldags. Lockar det verkligen många människor? Det gör det! Men det finns ett problem, som kan leda till att många knallar ej längre kan fortsätta.
Från och med 1 januari 2014 måste även torg- och marknadshandeln ha kassaregister och kunna lämna kvitto. Det kan bli en dyr investering för många. Och på de stora marknaderna har många knallar flera marknadsstånd och då måste de ha kassaregister på varje plats. Ett annat problem är elförsörjningen. Oxhälja är en jättestor marknad. Vad händer om elen slås ut?
  Om det vill sig illa, kommer uppemot hälften av knallarna att sluta. Det kommer i sin tur att leda till att marknader ställs in.
   Det är den småskaliga handeln som drabbas. Måste allt vara storskaligt?
Men nog blir det ny marknad även i september 2014. Det är ju, enligt Filipstadsbor en försättning för att det ska bli ett nytt år!  
          

Inga kommentarer: