onsdag 18 september 2013

Skjut de vilda hundarna!


    I Bukarest (Rumänien) plågas invånarna av förvildade hundar. Där finns omkring 75000, som strövar omkring överallt, till och med i stadens centrum. Två pojkar blev angripna av en sådan flock. En av dem klarade sig, men den andre dödades och blev delvis uppäten. Detta upprörde hela Bukarest och det blev en folkomröstning om vad som skulle kunna göras. En majoritet tyckte att det enda raka var att avliva hundarna. Men det väckte protester, också utanför Rumänien, t.ex. i Sverige.

   Jag misstänker dock att de flesta protestanter skulle få en annan uppfattning, om de varit med om att bli jagade av sådana hundar. Det har jag råkat ut för.

Det är inte bara Rumänien, som har detta problem. Vilda hundar finns på fler håll i Balkanländerna. Jag har sett dem Bosnien och i Makedonien. Och jag har blivit jagad av dem i Kosovo.

    Det inträffade i Pristina en mörk kväll i november. Jag hade lagt märke till enstaka vilda hundar på dagen, men jag hade inte klart för mig, vad som kan hända på kvällen och natten. Då blir de fler. Jag hörde dem yla under min promenad på cirka 10 minuter till huset, där jag skulle sova. Det lät en aning oroande och jag ökade takten. Så såg jag dem, men de verkade upptagna av att bråka med varandra. Jag försökte öka farten än mer, men det var inte lätt, för marken var moddig. Så såg de mig och kom rusande mot mig snett bakifrån. Mitt hus var omgiven av ett staket och jag lyckades få upp grinden, ta mig in och stänga och just då var de första hundarna framme och kastade sig mot grinden. Ingen försökte dock hoppa över, vilket förvånade mig. Jag rusade bort till husets ytterdörr, fick med darrande händer upp nyckeln och tog mig in.
  Vildhundarna är ett stort problem; de kan ju även sprida livshotande sjukdomar. Det har sagts att sterilisering skulle vara ett alternativ till avskjutning. Det måste vara kostsamt och pågå länge för att ge resultat.
Om djurvänner i Väst vill importera vildhundar - var så god!
På radion hörde jag ett annat alternativ: Att skicka hundarna som mat till länder, där befolkningen svälter. 
Hur det än sker, hoppas jag att vildhundarna försvinner!

Inga kommentarer: