söndag 22 september 2013

Stäng inte Svenska Hockeyligan!

Högsta elitserien i hockey heter numera Svenska Hockeyligan. Inom den höjs nu röster för att göra det lättare för SHL-lag att bli kvar  i ligan och svårare för nya lag att ta klivet upp till SHL. Andra SHL-röster vill rent av "stänga" SHL. Därmed blir det helt omöjligt för lag längre ned att ta steget upp till eliten och inget lag kan åka ur SHL.
   Expressen skrev att Finland och Schweiz skulle vara förebilden för dessa förändringar, men istället är det  nog Amerika och National Hockey League (NHL), som förespråkarna lockats av.
    NHL-modellen är ett klart brott mot den svenska idrottsrörelsens traditioner och grundprinciper. Vi har fram till nu betraktat idrotten som en folkrörelse. Det innebär inte minst att nya klubbar, som vill spela fotboll, handboll, hockey eller något annat, måste börja längst ned i seriesystemen, men de ska sedan ha en möjlighet att arbeta sig uppåt - till och med till högsta divisionen. I praktiken är det naturligtvis svårt att nå så långt, - men de ska ha den möjligheten.
   Detta har det länge rått stor enighet om. Men det är inte första gången, som  det har höjts röster, inspirerade av NHL. Oftast har det varit sponsorer, som satsat stora pengar på en klubb, som ändå misslyckades. En sådan sponsor hade svårt att acceptera hans Malmö åkte ur elitserien och förordade öppet att "stänga" den.
   Om vi ser på hur nykomlingarna i SHL har klarat sig, är det bara att konstatera att det hittills gått över förväntan. Det finns ingen som helst anledning att bryta mot svensk tradition! Det får räcka med de anpassningar till amerikansk hockey, som tyvärr ägt rum, och som gjort spelet betydligt mer brutalt. Vi får räkna med många hjärnskakningar bland spelarna i SHL.
Stäng inte SHL! 
        

Inga kommentarer: