tisdag 24 september 2013

SJ:s bokning förlängde restiden med 4 timmar!

Det är sällan kommunikationerna förbättras för glesbygdsbor. Däremot är försämringar desto vanligare. En sådan har just inträffat för'Filipstad, som förlorat sin sista interregionalla förbindelse: Swebus tar bort Filipstad som hållplats för busslinjen mellan Stockholm och Göteborg. Trist!
   Men det finns ändå något att glädja sig åt: Vi får bättre möjligheter åka tåg.
Visserligen inte från den sedan länge nedlagda järnvägsstationen i Filipstad. Men cirka 1,3 mil  söder om Filipstad ligger Nykroppa, ett f.d. brukssamhälle,  som faktiskt fått tågförbindelse även om det hittills varit ont om tåg. Men Tågkompaniet har öppnat en Bergslagslinje, som fortsätter till Göteborg. Och tåget stannar i Nykroppa.  Nu vill Tågkompaniet utöka trafiken och hoppas på att Värmlandstrafik ska ordna med bussar, som kan trasportera resenärer från Nykroppa till Filipstad.
Denna tåglinje har nog varit ganska okänd. Ja, även för SJ:s bokningsprogram. När jag skulle åka till Göteborg och försökte beställa biljett via sj.se fanns inte "Nykroppatåget" med.
  Än värre höll det på att gå för en Nykroppabo, som åkte med tåget från södra Dalarna, men enligt SJ:s bokning skulle fortsätta förbi Nykroppa och gå av i Kristinehamn och byta till buss mot Karlstad, trots att tåget han satt i också skulle till Karlstad. Där skulle han ta buss till Filipstad och vara där omkring klockan åtta på kvällen. Det var enligt honom ett omständigt åkande, och det tog lång tid.
   Men så får han höra ett utrop i högtalarna: "Nästa hållplats Nykroppa". Hastigt far han upp och kliver a tåget. Klockan är drygt fyra. Han kom alltså hem fyra timmar tidigare än vad han gjort om han följt SJ:s bokning!

Inga kommentarer: