onsdag 9 april 2008

Mackdöden igen!

Läs gärna ett tidigare inlägg från den 26 mars om mackdöden!

En artikel i Värmlands Folkblad 7 april visar på ett utmärkt sätt, vilka konsekvenser en nedlagd bensinmack kan få. Det gäller det lilla samhället Glava i Värmland, vars enda mack hotas av ”mackdöden.”
”Det har visat sig på andra orter där bensinmackar lagts ner att försäljningen i lanthandeln sjunkit med 30 procent. Sen har det som regel varit färdigt med den också.” Så säger Mats Nordeman, ordförande för Glava bygdekontor.
Men Glavaborna ger sig inte:
Bonden Robert Aronius har vänt sig till Jordbruksdepartementet för att diskutera mackdöden.”Den får nämligen till följd att folk börjar bunkra upp drivmedel och säkert fraktar hem mer än tillåtet, när de väl gör sig ärende till en centralt belägen bensinstation. Det problemet finns även i norra Värmland och överallt där mackar på landsbygden läggs ner.”

Än så länge kan bönderna tanka diesel i traktorerna vid macken i Glava, som en del av den service den upprätthåller. Föreståndaren, Kjell Johansson, är oumbärlig för bygden:
”Vet du vem vi ringer om vi halkar i diket på vintern eller om gräsklipparen stannar? Jo, Kjell. ”Han kommer. Liksom kunderna, för att få bilar och allt möjligt reparerat.”
Förtjänsten av bensin har försämrats från 35 öre litern till tio.
”Bensinbolagen ställer näst intill orimliga villkor, som också innebär alltför stora risker för mig. Det känns nästan som en taktisk manöver för att få lägga ner.”
Hydro är obevekligt. Alternativen är två: sälja eller riva.Kunderna är bekymrade. Sölve Larsson tycker att politikerna borde ta sitt ansvar istället för att låta landsbygden möta mackdöden. ”De borde klämma åt oljebolagen, inte låta dem härja fritt.”

Macken, med bilverkstan och butiken Ica intill samt pizzerian på andra sidan landsvägen, är navet i Glava. Träffpunkten. Livsnerven. Folkets klubblokal.

”Här samlas gubbarna innan de börjar jobba, andra kommer till under dagen och ibland har alla varit här en gång till på eftermiddagen”, berättar Christine Appelgren, en av fyra anställda hos Kjell Johansson. Rörmokaren sägs inte svara i telefon förrän kvart över sju, morgonkaffet med de andra hantverkarna är heligt.Var och en med egen mugg.
”De står här”, säger Christine och öppnar skåpet med årsabonnerade muggar. Huruvida disk ingår avslöjar hon inte. ”Lantbrevbäraren har också en mugg.”
Det är ingen överdrift att vägarna bär till macken.

Enligt VF fortsätter mackdöden på fler håll i Värmland. Och en del dödsdömda mackar är fullt lönsamma.

Det förefaller föreligga en samordnad aktion av bensinbolagen: Antalet mackar ska reduceras - till varje pris. Kanske ska minst 1000 bort.
Vad gör regeringen?

Inga kommentarer: