lördag 5 juni 2010

Expressen och "hela Sverige ska leva".

Än en gång är Expressens ledarsida ute och hackar på dem som uttrycker tvivel om det kloka i att Sveriges befolkning koncentreras till storstadsregionerna. Framför allt fnyser Expressen åt mottot "Hela Sverige ska leva" och anser sig ha fått stöd av Jan Edling och hans bok "Agenda för Sverige".

Enligt Expressen har "Jan Edling satt ner foten.Slagordet Hela Sverige skall leva är redo för museum. Vissa delar av Nedläggnings-Sverige kommer aldrig att leva upp igen, punkt slut. Arbetkraft, idéer och kapital måste koncentreras till "kluster", vitala globaliseringsvänliga tillväxtregioner. Svenska företag måste också tänka kluster: i stället för att bara konkurrera med varandra bör de poola sina resurser, samarbeta - mot världen",

Det är naturligtvis omöjligt att kommentera Edlings bok utan att ha läst den. Men Expressen bör göra klart för sig att i informationssamhället gäller andra lokaliseringsfaktorer än de som företagen fick rätta sig efter i industrisamhället.
Säkert kommer kluster att spela stor roll i framtiden, men förutsättningar finns för att bilda kluster utanför de traditionella storstadsregionerna.
Den frågan ska jag återkomma till!

Inga kommentarer: