lördag 31 december 2011

Miljöpartiet kastar sten från sitt glashus

Riksdagens beslut att kärnkraftsverken skall stå för samtliga kostnader, som kan uppstå vid ett haveri, har inte trätt i kraft. Det beror på att regeringen vill avvakta att samtliga EU-länders parlament fattar liknande beslut.
Det är ett stort misstag av vår regering, som har gett ammunition åt oppositionen, framför allt, miljöpartiet, som trumpetat ut att kärnkraften nu ”subventioneras” av det allmänna.

Den anklagelsen är hårresande och av två skäl. För det första så gäller ju riksdagsbeslutet, även om det inte har trätt i kraft. Den svenska kärnkraften kommer inte att subventioneras. För det andra har ju just miljöpartiet ivrigt stött besluten att ett annat sätt att producera elektricitet, vindkraftverken, hela tiden blivit kraftigt subventionerat. Frågan är om en enda vidsnurra skulle ha byggts i Sverige utan subventionerna. Det finns energiexperter som menar att vindkraftspolitiken om några år kan komma att betraktas som ett vansinnigt slöseri med pengar.
Miljöpartiet kastar sten men sitter i glashus.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad Miljöpartiet påpekat är att kärnkraften subventioneras genom att den behöver står för maximalt 3 miljarder kronor i försäkringsansvar. Planen är att höja detta till 12 miljarder men även det är en subvention eftersom en kärnkraftsolycka kan kosta hundratals miljarder. I alliansens energiöverenskommelse sägs att kärnkraften inte ska subventioneras, vilket alltså sker så länge inte kärnkraften själv får stå för det fulla försäkringsansvaret.

Att Miljöpartiet, liksom samtliga övriga riksdagspartier, stöder subentionen till vindkraften genom elcertifikaten motsäger inte på något sätt detta. Mp har aldrig påstått något annat, det är alliansen som ägnar sig åt tvetalan genom att säga att kärnkraften inte ska subventioneras, men ändå gör det.

Lennart Olsen