torsdag 1 december 2011

USA:s och Kinas chicken race mot avgrunden.

I dag är det första dagen på årets sista månad, december. Om vi ser tillbaka på månaden november, så var den i ett avseende avvikande: Det var betydligt varmare än normalt.
Om vi jämför med november förra året, blir skillnaden närmast otrolig. Även om det naturligtvis är helt förkastligt att jämföra enstaka år med varandra, kan det ändå tjäna som en väckarklocka till alla dem som glömt bort den globala klimatfrågan – att vår planet kan få en genomsnittlig stegring av temperaturen med upp till fem grader (celsius).
För några dagar sedan drog ett oväder fram över Sverige. I vindbyarna uppmättes orkan. Det är ovanligt hos oss men ytterligare en signal om vad som kan bli allt vanligare även här.
Just nu pågår i Durban (Sydafrika) ett internationellt stormöde ned representanter för i stort sett världens alla länder. Målet är att komma överens om ett nytt klimatavtal, men ingen tror att det kommer att lyckas.
Redan har arrangemanget råkat ut för ett bakslag. Kanada har meddelat att landet drar sig ur Kyotoavtalet. Det lär bli svårt att nå ny överenskommelse före år 2020.
Under tiden fortsätter utsläppen av växthusgaserna att öka. Arrangören, Sydafrika, storsatsar på ny kolkraft, fastän landet har utomordentligt goda förutsättningar att bygga ut solkraften.

De stora bovarna i detta överlevnadsdrama är dock USA och Kina, som kör en ”chicken race” mot vår gemensamma undergång. USA vägrar gå med på avtal, om inte framför allt Kina gör det, och Kina anser sig ha rätt fortsätta öka sina utsläpp, trots att landet redan släpper ut mer än någon annan nation. Det finns vetenskapsmän som kommit fram till att def nu kan vara för sent att vända utvecklingen.
I så fall är detta chicken race över med dödlig utgång för båda parter.
Men med tanke på den intellektuella nivå, som makthavare i USA befinner sig på, är det inte anmärkningsvärt att galenskaperna fortsätter. Ty bland republikaner i den amerikanska kongressen tror många att klimatet styrs av Gud, så det skall vi inte bry oss om. Där tror många att jorden inte är mer än 6000 år gammal, och där håller man på att bygga Noaks ark.
Kanske tror de ändå att vi kommer att drabbas av en ny syndaflod.

Inga kommentarer: