måndag 16 januari 2012

Nu finns det en bok om Mille Markovic.

P1 Morgon och Studie Ett intervjuar ofta författare till nyutkomna böcker. Det uppskattas säkert av författarna. Boken blir onekligen uppmärksammad, vilket kan sätta fart på försäljningen.
Vilka möjligheter har en författare att bli en av de utvalda i Sveriges Radio?
Här några synpunkter:
Det är en fördel vara journalist. Påfallande ofta är de intervjuade journalister.
Om journalisten dessutom bor i Stockholm, är sannolikheten att bli intervjuad stor.
En tredje gynnsam faktor är att boken handlar om en känd person; helst någon aktuell kändis, som ofta uppmärksammas av media.

Inte underligt därför att P1 Morgon i fredags intervjuade Beata Hansson för hennes bok om Mille Markovic. Han är dömd för misshandel, förberedelse till utpressning, skattebrott, vapenbrott, olaga hot och narkotikabrott. Nu är han högaktuell för att ha manipulerat ett foto på kungen. Han har även varit verksam i porrbranschen.
Beata Hansson kallar Markovic för Mille och har, tillsammans med en medförfattare, skrivit en bok, som snarare förefaller vara en biografi av Mille själv men med Beata Hansson som spökskrivare. Beata och hennes medförfattare har låtit honom berätta. Om hans uppgifter är sanna eller inte har de undvikit att ta ställning till. Frågor av det slaget från intervjuaren besvaras med kommentaren ”ni får fråga honom själva”. När P1 Morgon påpekar att Markovic lämnat uppgifter om kändisar, som vänt sig till honom för att få hjälp, måste hon tillstå att de inte kunnat kontrollera hans uppgifter. Hon blir trängd, men intervjuaren avstår från att pressa henne mer. Hon framhåller att någon objektivitet finns det ju inte. Det är i och för sig rätt. Men det hindrar inte att en författare bör sträva efter att försöka vara det!

Ingen tvekan om att gratisreklamen i P1 Morgon bidrager till att boken om Markovic kommer att köpas.
Men bör Sveriges Radio uppmärksamma en sådan bok?

Inga kommentarer: