torsdag 23 augusti 2012

Galenskaper!



Häromdagen såg jag på text-tv en nyhet, som var något av det märkligaste (och löjliga) som jag läst om på mycket, mycket länge. Det som inträffat hade inträffat i Iran och där kan tydligen vad som helst hända. Men jag förmodar att även en och annan iranier skakar på huvudet eller skäms:
Kvinnor får ej längre studera ett stort antal universitetsämnen. Det beror på att de har visat sig vara så duktiga att de fått högre betyg än sina manliga kolleger. Eftersom detta strider mot den nuvarande regimens föreställningar om män och kvinnor löses problemet genom att ta bort de kvinnliga studenterna.
Onekligen enfald i kvadrat och kubik!
   Men det finns tyvärr galenskap också i den västerländska världen. Då och då händer det märkliga ting i t.ex. USA. Just nu har vi senatskandidaten, som inte tror att våldtagna kvinnor kan bli gravida, och i hans republikanska parti sägs det då och då galenskaper som är på samma nivå som förbudet mot kvinniga studenter i Iran.
Det var inte länge sedan jag läste att republikaner inte ville göra något åt klimathotet, eftersom det skulle innebära att människan lägger sig i något som Gud råder över.
Kan dessa galenskaper ha det gemensamt att de är utslag av religiös extremism?  
I så fall olycksbådande. I Iran har denna extremism den politiska makten. I USA kan en lika farlig extremism erövra den politiska makten i höst.
Det finns då två regimer som ser ”Den andre” som fienden nr 1. Iran gör allt för att bli ett land med kärnvapen; USA vill göra allt för att förhindra det.
Vad kan det leda till


Inga kommentarer: