fredag 31 augusti 2012

Studio Ett: Utanför Stockholm är det "lokala frågor".


”Det blir ett lokalt inslag”, sa Helena Groll, när Studio Ett i tisdags skulle ta upp kravet på folkomröstning inför införandet av trängselavgifter i Göteborg.
Men det säger hon inte, när Studio Ett ägnar sig åt synnerligen lokala Stockholmsfrågor. Några dagar tidigare blev det stort utrymme åt cyklisternas situation i Stockholmstrafiken. Bland övriga märkliga stockholmsinslag kan nämnas ett om hur det går till när nya gator i Stockholm ska få sina namn.  Men det betraktar Groll tydligen som riksangelägenheter!
 Folkröstningsproblematiken i Göteborg är en komplicerad fråga. Trängselavgifterna ska användas till investeringar för att komma tillrätta med trafikeländet i Göteborg. Ett inslag är en ny bro över älven. Det var meningen att det skulle bli folkomröstning, men så fick kommunen ett erbjudande från staten om ett ordentligt bidrag till det stora projektet. Då tyckte en majoritet bland politikerna att folkomröstningen inte behövdes. Det var viktigare att säga ja till statens erbjudande – och att ha projektet i hamn. Men nu har Göteborgs-Tidningen startat en kampanj och namninsamling med krav på att den inställda folkomröstningen ändå ska bli av.
   Tydligen är allt som sker utanför Stockholm ”lokala frågor” för Helena Groll. Det har Studio Ett demonstrerat tidigare. En gång handlade det om en annan folkomröstning i Göteborg. Då gällde det några stadsdelar, som ville bryta sig ur Göteborg och bilda egna kommuner. Självklart var det av riksintresse att Sveriges näst största kommun riskerade att krackelera. Men när representanten för en av de stadsdelar som ville bli nya kommuner ville påpeka att det var stora skillnader mellan de blivande kommunerna, blev han bryskt stoppad av programledaren: ”Detta är ett riksprogram, så det kan vi inte ta upp”.
Jag vill minnas att programledaren hette – Helena Groll.

Inga kommentarer: