tisdag 6 januari 2009

Klen tröst

Nu sägs det att lågkonjunkturen kan innebära fördelar för glesbygden: Utflyttningen minskar; utflyttade kanske återvänder.
Men det senare innebär väl att de föredrar att vara arbetslösa i sin hembygd, för nya jobb lär knappast skapas i glesbygden på grund av lågkonjunkturen.
Och inget tyder på att att den långsiktiga negativa trenden av tillbakagång har brutits (med ett och annat glädjande undantag).

Värmlands Folkblad (VF) hade den 29 december en intressant artikel om utvecklingen i Värmlands glesbygdskommuner under de senaste 20 åren. Flera av dem har drabbats av en befolkningsminskning på 20 %. Artikeln pekar på vilka konsekvenser detta får för ekonomin. "En kommuninvånare mindre betyder i stora drag omkring 45000 mindre i skatteinkomster." Det betyder för Hagfors, den kommun som minskat mest, enorma summor. "Bara förra året tappade man 134 invånare, vilket gjorde att kommunens skatteintäkter i år minskade med med över 6 miljonert kronor."
Prognosen för de närmaste åren är dyster. Enligt SCB kommer befolkningen i Hagfors att minska med närmare 200 personer per år.
Situationen är nästan lika illa i flera andra kommuner.
Statistik från SCB visar dock att i flera av landets hårt drabbade utflyttningskommuner har minskningen de senaste åren reducerats genom inflyttning från utlandet, även om kommunen i övrigt haft utflyttningsunderskott. Det beror säkert i första hand på att flyktingar, som fått uppehållstillstånd och därigenom förvandlas till invandrare. Många av dem har bott på en förläggning i glesbygden och föredrar att tills vidare bo kvar där. Det är positivt både för glesbygd och invandrare (som därmed slipper storstädernas segregerade förorter), men kommer denna trend att hålla? Finns de invandrade glesbygdsborna kvar om fem år? Och blir det "påfyllning" med nya invandrare? Antalet flyktingar, som söker asyl, kan förändras kraftigt - liksom bedömningen av migrationsverket och migrationsdomstolarna.

Framtidsutsikterna för de flesta glesbygdskommuner är fortsatt dystra. Klen tröst att det är lågkonjunktur.

Inga kommentarer: