måndag 6 juli 2009

Flytta ut Statens Institutionsstyrelse från Stockholm!

Statens institutionsstyrelse (med smeknamnet ("Värstingverket”) är på nytt i blåsväder. Grävande journalister har upptäckt att myndigheten grovt misskött sin viktigaste uppgift, nämligen att kontrollera, hur verksamheten bedrivs ute i landet. Statens Institutionsstyrelse skall granska institutioner (”hem för vård och boende”), som som tar emot barn och ungdomar med problem. Men på hem efter hem har det rått missförhållanden, vilket orsakat att en ung flicka tog livet av sig. Föreståndare för hemmen har använts sig av isoleringsstraff i sammanhang där det inte får förekomma och struntat i att göra journalsanteckningar om sina beslut.
Men om detta hade tydligen Statens Institutionsstyrelse ingen aaaning!!
Det har inte gått många år sedan en annan skandal uppdagades. Personalen på en institution, inte långt från Stockholm, där verksledningen (naturligtvis!) ligger, visade sig ha infiltrerats av kriminella element. Problembarn, som skulle få vård, blev i stället omhändertagna av kriminella!

Riksdagen har beslutat att nya myndigheter om möjligt skall förläggas utanför Stockholm. Det beslutet har inte respekteras. Påfallande ofta får den tilltänkte generaldirektören för det blivande ämbetsverket i uppdrag att avgöra lokaliseringsfrågan. Denne, som vanligen hämtats från huvudstadens centralbyråkrati, kommer (naturligtvis!) fram till att det nya verket måste ligga i Stockholm.
Detta var vad som hände, när Statens Institutionsstyrelse skapades. Den blivande generaldirektören, Sture Korpi, menade att ”hans” fögderi måste ligga i Stockholm, framför allt på grund av huvudstadens överlägsna kommunikationer. Så blev det också.
Eftersom Statens Institutionsstyrelse, trots fördelen av huvudstadens kommunikationer, har misskött sitt uppdrag, bör lokaliseringsbeslutet omprövas och myndigheten flytta ut från Stockholm.

Inga kommentarer: