måndag 28 september 2009

Fler poliser - men i glesbygden försvinner de!

Regeringen har ju meddelat att vi ska få fler poliser - ett budskap som av många har välkomnats.
Men tydligen gäller inte det för glesbygden, för i dagarna har polisledningar gått ut och informerat om indragningar av just poliser i glesbygden.

Detta är vad som hänt på småorter i Norra Bohuslän och Dalsland (Bohuslänningen 28/9):
Cirka 30 poliser skall flytta från Tanum, Sotenäs, Mellerud och Bengtsfors. Det innebär att polisstationerna töms på personal. Sotenäs och Tanum har under flera år kämpat mot polisneddragningar. Den nu föreslagna förändringen innebär att de "förlorat slaget".

Kommunalrådet Mats Abrahamsson i Sotenäs säger: "Menar statsmakterna verkligen något med talet om fler poliser ute i verkligheten?" Vidare: "Regeringsmålet 20000 poliser i landet är snart nått och så får vi vara med om det här. Vad menas? Han undrar också om det är meningen att det som försvinner från dessa kommuner skall hamna i Göteborg.

Kommunstyrelsens ordförande i Tanum, Claes-Åke Sörqvist är besviken. Han misstänker att om Strömstadspolisen ska ta hand om Tanum, så kommer man bara åka till Grebbestad på patrullkörning. "Men sedan finns också hela Hedekas, Munkedal, Sotenäs, Färgelanda, Mellerud, Dals ED och Bengtfors utan polis. Det är enorma ytor att bevaka för en polispatrull eller två. Vi har pekat på att landsbygdsbefolkningen känner sig på undantag. Ur polissynvinkel är landsbygdens invånare i strykklass. Det här går stick i stäv med satsningen på poliser, som man talar om i Stockholm."

I Mellerud säger kommunstyrelsens vice ordförande Johnny Stücken att polisnedläggningen är oacceptabel. "Med den har hela den statliga närvaron lämnat Mellerud: försäkringskassan, arbetsförmedlingen och nu polisen."

Det torde råda bred enighet om att ökat patrullering inte kan ersätta indragna polisstationer.
Än en gång brandskattas glesbygden, trots att regeringen lovat fler poliser.

Inga kommentarer: