söndag 21 februari 2010

Expressen och regionalpolitiken

Någon förståelse för behovet av regionalpolitik finns tydligen inte i huvudstadens tidningar. Ett av många exempel är en ledarkrönika i Expressen den 22 jan. 2010. Den är egentligen kommentarer till en rapport från konjunkturrådet, som ger goda råd till finansministern.
Det finns ingen anledning kritisera råden, men Expresskommentarerna förtjänar uppmärksamhet.
Konjunkturrådet uppmanar finansministern att satsa på utbildning. Expressen gör tillägget att högskoleutbildning skall vara vass "inte bred. En dassig högskola i varje buske ger inte välstånd". Det torde vara svårt att hitta exempel på högskolor "i varje buske". Med den kommentaren uttrycker förmodligen Expressen sitt motstånd till de högskolesatsningar som gjorts utanför storstäderna. Enligt Expressen är det där som "kunskapskluster" uppstår, "så ge storstäderna mer resurser".
En kulturgeograf sa en gång på en föreläsning för många år sedan att det mest lyckade regionalpolitiska beslut som gjorts i Sverige var skapandet av Umeå universitet. Den satsningen ledde till avknoppningar och blev en nytändning för en hel region. Den forskning som bedrivs i Umeå hävdar sig väl med storstädernas universitet. Säkert har också högskolan i Luleå betytt mycket för Norrbotten. Tycker verkligen Expressen att dessa satsningar varit onödiga?
Skall inte Sverige utanför storstäderna få en möjlighet att överleva?
Men Expressen har mer att säga:
"Försök inte bygga Silicon Valleys på kalfjället av regionalpolitiska skäl."
Det är tydligen så att begreppet "regionalpolitik" i Stockholm blivit ett nedsättande tillmäle, som används, när regering och förvaltning fattar beslut, som går emot storstädernas intressen.

Naturligtvis blir det aldrig av att bygga Silicon Valleys på kalfjället. Däremot borde det vara möjligt att göra regionalpolitiska satsningar i form av t.ex. stöd åt turism i fjällnära områden. Det skulle till och med Expressens ledarskribenter kunna uppskatta, om de gillar skidåkning eller fjällvandringar.

Inga kommentarer: