torsdag 18 mars 2010

Skatteverket - igen

Skatteverket lade ned skattekontor i framför allt glesbygdskommuner för cirka ett år sedan. Det blev ytterligare ett hårt slag mot oss i glesbygden. Mitt under en högkonjunktur med plus i statskassan kände sig alltså skatteverket skyldigt att göra så av "besparingsskäl."
När det ska sparas, tycks statliga myndigheter föredra att ge sig på de svagaste i hierarkin, d.v.s. glesbygden. Nu finns det inte ens någon som tar hand om våra deklarationsblanketterna!

Efter den besparingen borde skatteverkets ekonomi har förbättrats. Men inte så - istället har skatteverket idag gått ut med ett nödrop: Ekonomin är så dålig att verket behöver ett omedelbart tillskott på 400 miljoner kronor för att inte tvingas säga upp tusentals anställda!
Men det mest fantastiska återstår.
En representant för facket (ST) menar att en orsak till verkets katastrofala kris är just nedläggningen av skattekontoren! "Det har kostat väldigt mycket, när vi lagt ned skattekontor och betalat in pensionsersättningar till trygghetsstiftelsen."
En annan orsak är, enligt samma fack, en IT-satsning. Också det låter märkligt. Var det inte meningen att IT-satsningar skulle förbilliga verksamheter?

I dag har jag i ett Ekoinslag också hört att skatteverket även har som mål att kunderna ska behandlas lika, oberoende av var de bor. Skatteverket beklagar att man inte riktigt har nått upp till det målet men tydligen menar att man strävar mot det.
I så fall har Skatteverket långt kvar! Varför inte börja med att ta hand om våra deklarationer, så att vi slipper åka mer än 10 mil för att lämna in dem på närmsta skattekontor?

Inga kommentarer: