onsdag 31 mars 2010

Telia sviker glesbygden - igen

Några gånger har jag här tagit upp hur Telia bär sig åt mot glesbygden och jämfört med, hur det var på gamla Televerkets tid. Det är sorgligt, och det är lätt att fråga sig, varför ett företag som ska syssla med att få telenätet att fungera i stället lägger pengar och tid på att köpa telebolag i Turkiet.

Nu har det dykt upp ett nytt exempel på Telias ointresse för glesbygden.

Utan förvarning fick abonnenter i Skålsjön ett brev från Telia om att abonnemang för den fasta telefonin skulle sluta gälla i september. Då kan de inte längre erbjudas telenät för fast telefoni. Telia är på väg mot ett teknikskifte. Den nya tekniken blir dock för dyr att installera i områden med få kunder. Därför kommer dessa i stället att erbjudas en mobil telefonlösning. Bolaget Skanova skall därför plocka bort kablar, ledningar stolpar med mera.
Så långt brevet som chockade Skålsjön.

Tydligen var det så att Telia bestämt sig för att först plocka bort den fasta telefonin och därefter försöka ta reda på om den mobila lösningen fungerar.
Invånarna fick snart klart för sig att Telias erbjudande riskerade att bli både dyrt och dåligt (låg bredbandshastighet). Detta ledde till ett krismöte, arrangerat av kommunen. Där sa Thomas Zetterqvist, näringslivschef i kommunen:
"Ni har behandlats för djävligt".

Syftet med mötet var att försöka hitta bättre lösningar än de Telia föreslagit. Ett lokalt företag, Helsinge Net har redan fiberkabel dragen till Skålsjön och kan erbjuda billigare och bättre abonnemang Men att dra kabeln till husen blir en investering, som kanske hushållen måste vara med och betala på.

Hur det än går så är det inträffade en sorglig historia.
Och det måste sägas igen: På Televerkets tid, var syftet att försöka ansluta landets alla hushåll till telenätet. Om något inte fungerade, var det lätt att ringa och få tag på en reparatör, som kom och kollade vad som var fel.
Nu är allt annorlunda, och det värsta är att Telia inte bryr sig om den olönsamma glesbygden.
Det borde vara pinsamt för Telia att ett annat företag, Helsinge Net kan gå in och erbjuda en bättre lösning än den Telia stod för.

Och Skålsjön är bara början!
Brev från Telia kommer att dimpa ned över hela glesbygden!

Inga kommentarer: