torsdag 15 september 2011

Är Kina en diktatur?

Är Kina en diktatur?

Maria Wetterstrand har varit i Kina å riksdagens vägnar, fastän hon avsagt sig sin plats i riksdagen. Efter hemkomsten har hon gått till angrepp på svenska företag, verksamma i Kina, för att de ser mellan fingrarna på att Kina är en diktatur. ”En av världens värsta förtryckarregimer.”

Hon har både rätt och fel.

Rätt är att Kina förtrycker, och det drabbar både minoriteter och oliktänkande. På min blogg har jag många gånger uppmärksammat detta. Tyvärr förhåller det sig så att världen alltför ofta ser mellan fingrarna om hur Kina bär sig åt. Kina utnyttjar sin ekonomiska makt. Att kritisera landet kan innebära ekonomiska förluster för kritikern. Kina bryter uppenbarligen mot WTO:s handelsregler. Kinesiska företag har genom generösa statliga subventioner slagit ut konkurrenter över hela världen, när det gäller vindkraft och solenergi. Ett klart brott mot WTO:s regelverk. Värst av allt är kanske situationen för ugurer och tibetaner, vars situation liknar indianernas under 1800-talet i Nordamerika Det handlar strängt taget om utrotning av två folk.

Men är Kina en diktatur?
Inte om vi utgår från vad begreppet egentligen betyder, d.v.s. en envåldshärskare.
Sådana har vi haft många i historien. Ingen tvekan om att Hitler var en diktator. En annan var Stalin. Men Kina var inte ens en diktatur under Mao tse tungs dagar. Han var faktiskt inte en envåldshärskare; han höll på att bli avsatt flera gånger. Möjligen höll han på att bli diktator under de s.k. kulturrevolutionen, då han gjorde sig av med motståndare, och Kina präglades av en hysterisk personkult.
I Kina är makten i stället koncentrerad till en liten grupp inom kommunistpartiet, en grupp som företräder olika intressen. Dess medlemmar bevakar varandra.

Kina är således inte en demokrati.
Den snabba ekonomiska utvecklingen i Kina innebär en annan fara: Kinas styrelsesätt utgör en lockelse för många länder. Det finns en föreställning om att en västerländsk demokrati också är bästa garantin för att ett land kan uppnå ekonomiskt välstånd. Den uppfattningen kan nu ifrågasättas. Kina kan om några år passera även USA, när det gäller total produktion.
Varför införa demokrati, om det går snabbare att göra som Kina?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
En diktatur behöver inte styras av just en (1) diktator. Det kan likväl vara en maktkoncentration som till exempel en regering eller ett politiskt parti. Således är och förblir Kina en diktatur fram till att fria val hålls samt att de får skapa opposition.

Anonym sa...

Låt mig påpeka att det finns olika typer av diktaturer. En diktatur kan vara renodlad, alltså att en (1) ledare har total makt över sitt land och sina medborgare, men en diktatur kan också innebära att landet styrs genom oligarki eller aristokrati. Kina omnämns oftast som en diktatur, även fast landet specifikt är en partidiktatur.