tisdag 20 september 2011

Svensk fotboll marginaliseras.

Den som läser kvällstidningarnas sportbilagor och vill ha reda på vad de skrivit om senaste omgången i allsvenskan kan få bläddra länge. Första sportsidorna kan handla om vad som hänt i engelska ligan. Sedan kan det vara nyheter om vad Zlatan haft för sig i Italien.
Liknande prioriteringar bedriver radiosporten, som kan inleda med senaste nyheterna i Champion League.
Minst lika märkligt är att medierna veckan innan elitserien i hockey drog igång tyckte det var viktigare att rapporterna om förberedelserna där än att rapportera om den begynnande slutspurten i fotboll.

Om mediernas rapportering är en spegelbild av det sviktande intresset - då är den svenska fotbollen illa ute. Den håller på att marginaliseras. Allsvenska matcher lockar ibland bara några tusen åskådare. Fjärran är de dagar då 50000 besökare kom för att titta på ett derby mellan ÖIS och IFK Göteborg.

En förklaring är fotbollens globalisering. Den svenska fotbollseliten spelar inte i Sverige. Den finns utspridd i utländska klubbar. De allsvenska klubbarna fyller på med spelare fån Afrika eller Latinamerika. Hur många stockholmare finns det i t.ex. AIK? De svenska klubbarna vet att hur bra värvningar de gör, så försvinner spelarna så snart de får en chans till ett utländskt kontrakt. Till och med våra nordiska grannländer kan erbjuda bättre ekonomiska villkor. Konsekvensen blir att standarden på allsvenskan blivit låg.

Men idrottens globalisering drabbar även elitserien i hockey. Radiosporten tycker tydligen att det är viktigare att rapportera om resultaten i NHL än den svenska elitserien!

Inga kommentarer: