måndag 30 september 2013

Nödrop från Afghanistans kvinnor: Vi behöver stöd!


Hennes familj hade problem att betala en skuld. Fordringsägarna tryckte på och krävde till sist att få henne som tjänarinna. Hennes familj accepterade, och nu började hennes helvete. Hon var i praktiken slavinna och blev både utnyttjad och misshandlad.  Hon blev gravid, fick missfall och dog av en infektion. Fordringsägarna krävde att få en ny slavinna av familjen. Det fick de.

   Det utspelade sig i Afghanistan, och det är svårt att föreställa sig att kvinnor kan ha det värre någon annanstans i världen. Troligen är det så att kvinnorna där har det sämre än vad de hade för hundra år sedan. Talibanerna har introducerat ett kvinnohat och kvinnoförakt, som stegrats av västerlänningars försök att förbättra kvinnornas situationen.

Det leder till att flickor, som fått chansen sätta sig i skolbänken, riskerar att mördas eller bli blinda av att någon sprutat svavelsyra i ögonen. Det fåtal kvinnor, som vågat bryta upp från ett äktenskap de tvingats in i, riskerar att stenas eller halshuggas, anklagade för otrohet.

   Det blir bara värre och värre, eftersom Västvärlden håller på att – i varje fall militärt – dra sig ur Afghanistan, och då passar talibanerna på.   

  Det innebär hot mot det fåtal kvinnor, som genom egna meriter fått arbete – eller till och med en politisk position. Talibanerna kräver att de ska gå tillbaka till den traditionella kvinnorollen. En änka, som hade jobb och fem barn, frågade en talibanhövding, hur hon skulle kunna försörja dem. Svaret löd: ”Du kan tigga”.

   Om kvinnorna inte ger efter för hoten, riskerar de att bli mördade. I dagens Svenska Dagbladet skriver Jan Blomgren att två kvinnliga poliser mördades i juli. En tredje, löjtnant Nigara, stod upp och försökte höja moralen hos de kvinnliga poliser, som fanns kvar. ”Dagligen får jag hot, när terroristerna säger att jag ska ge upp. Men jag är en afghansk kvinna och lämnar inte mitt arbete, så länge det finns blod i mina ådror. Jag ska ge mina kvinnliga kolleger mod”.
    Så stod hon och väntade på en buss. Två män på motorcykel dök upp bakom henne, avlossade på nära håll två skott, som träffade i nacken. Nigara avled några timmar senare på ett provinssjukhus. Därmed hade Afghanistan mist en av sina mest erfarna kvinnliga poliser.

 Nu hörs nödrop från Afghanistans kvinnor, som inte vill att talibanerna helt tar över Afghanistan, när de västerländska styrkorna försvunnit. De behöver stöd och hjälp.
Kan Sverige göra något?    

 

Inga kommentarer: