tisdag 1 oktober 2013

Inte ett år till med lurade utländska bärplockare!

År efter år har samma scenario upprepat sig:
Hundratals hugade bärplockare kommer hit, övertygade om att de kommer att tjäna massor av pengar i blåbärs- eller lingonskogarna.
Oftast är det dåligt ordnat med övernattningsställe för dem. De slår upp tält i någon skogsglänta, och risken är stor att det blir konflikter med markägare.
Så börjar de plocka blåbär eller lingon, och det är något svårare än de tänkt sig. Det blir kallt på natten, och de fryser.
  De arbetar dock flitigt några veckor, men de lyckas inte plocka så mycket bär, som de hade räknat med.
I början finns på plats en representant för det företag som anställt dem.
Men plötsligt har han försvunnit - och de har inte fått betalt för sitt arbete.
Så ska de åka tillbaka till hemlandet men har inte pengar till resan.
Nu är det riktigt kallt på natten, och de behöver någonstans att sova.
Lokalbefolkning eller organisationer engagerar sig för dem och ordnar logi.
Det blir stora reportage i media om deras situation. Det visar sig att många har skuldsatt sig upp över öronen för att komma till Sverige. Många kommer att få lämna hus och hem, eftersom de inte kan betala skulden.
En representant för deras företag försäkrar per telefon: "Visst har de fått betalt!"
Till sist ordnas hemresan, ibland av deras ambassad.

Därefter ställs i Sverige samma fråga: Varför gick det snett? Vad kan vi göra för att det inte ska upprepas nästa år? Men likväl upprepas det!
Det är märkligt! Det är onödigt! Och för de människor som drabbas är det katastrofalt.
Det borde vara möjligt att se till att varenda bärplockare har klart för sig, innan de påbörjar resan till Sverige, att de knappast kan tjäna så mycket pengar som de trott. För uppenbarligen har de en helt orealistisk uppfattning om det. En av dem uppgav för en tidning att han hade betalat cirka 20000 kr. för resan till och från Sverige. Men han var övertygad om att han skulle tjäna 40000 kronor. Netto fick han då 20000 kronor att stoppa i fickan, och det var mycket pengar för honom. Men hur många vana svenska bärplockare drar in 40000 kronor i blåbärs- och lingonskogarna?
   Ganska säkert kommer inte så många hit, om de har klart för sig förutsättningarna. Därmed minskar risken för att det blir problem inför hemresan.
Men det borde också vara möjligt att se till att bärplockarna inte blir bedragna av skumma företag. Varför kan inte de svenska bäruppköparna ta hand om bärplockarna från början? Chartrar ett plan som till ett rimligt pris tar dem till Sverige och tillbaka igen. Och som betalar dem för de bär de plockat! Bäruppköparna bör också klara av att ordna med inkvartering. Inga ska behöva ligga i tält och frysa.
Är detta verkligen omöjligt?
    





Inga kommentarer: