fredag 19 maj 2017

De antidemokratiska partierna är lika starka som på 1930-talet!

Visst var det många holländare och fransmän, som andades ut inför valresultaten i respektive land! Det hade kunnat bli mycket värre! Den verkliga katastrofen hade varit att le Pin blivit fransk president. Det är tveksamt att EU hade kunnat överleva det! Men alla som tror på demokrati och mänskliga rättigheter bör ha klart för sig att demokratin fortfarande hotas i Europa. Le Pin blev inte fransk president – men de extremistiska och antidemokratiska krafterna i Europa är nu starkare än någonsin sedan 1930-talet. Och hur gick det då???
Extrempartier till vänster eller höger samlade nästan 15 miljoner röster i presidentvalet.  De demokratiska presidentkandidaterna fick bara drygt 800.000 fler röster.

Alla som röstade på le Pin vill inte avskaffa demokratin, men de är beredda att sätta den på spel. Le Pin omger sig med personer med en djup förankring i franska totalitära rörelser. Vänsterkandidaten Melenchon lyckades inte ta sig till andra valomgången men han lyckades dra till sig en tredjedel av de yngsta väljarna och tog därmed över förstaplatsen i den väljargruppen från Le Pin. Bra gjort!  Kanske kan han bli Vänsterns ”number one” i parlamentet?

Inga kommentarer: