tisdag 16 maj 2017

Stöd åt diktatorer i European Song Contest!

Så har vi fått vara med om ännu en European Song Contest . Sverige gick snabbt vidare till finalen . Dit tog sig också Danmark och Norge, medan Finland och Island fick stanna hemma. Själv undrar jag om allt verkligen går rätt till under den där proceduren. Min undran sammanhänger med att stora förändringar ägt rum bland deltagarländerna. När song contest lanserades, var det självklart att deltagarna bekände sig till västerländsk demokrati, och att demokratins spelregler tillämpades .  Visst kunde regeringar tvingas avgå men de hade möjlighet att komma tillbaka, t.ex.  genom
att  vinna sympatisörer i nästa valrörelse.  
I dag finns i  Eurovisionen ett antal länder, som knappast kan betecknas som demokratier. Många  har i praktiken i toppen en diktator. Kritik av honom är farligt!
Diktatorernas intåg i Eurovisionen har pågått i flera år –  och den processen är inte avslutad.  De nya medlemmarna  kommer ibland från Kaukasien, ibland har de tidigare varit en del av Sovjetunionen. De torde vara vana vid korruption , och  maktmissbruk. Förhoppningsvis  kommer Eurovision  att kunna hantera situationen ett par år till. Men det har sina risker.
Visst, flera av dessa länder har haft framgångar i Song Contest – men det är till viss del tack vare Sverige!  Svenska låtskrivare har tjänat en hel del pengar på att skriva text och musik åt diktatorer, som sedan tävlar i Song Contest.  Diktatorerna har inte brist på pengar, de gillar att synas, i synnerhet om de vunnit en sångtävling. Men varför inte kräva att artisterna måste komma från de länder som de tävlar för – liksom låtskrivaren! Inga extrakronor till svenska kompositörer!
 Om vi ser på årets upplaga av Song Contest, är det lätt att hitta de nya länderna och deras framgångar. Bulgarien blev tvåa, Moldavien trea, Ungern åtta, Kroatien tretton.
Ok, det går att invända att flera av dessa länder ändå kan ha varit medlemmar i eurovisionen ganska  många år. De fick möjlighet att ansluta sig efter Berlinmurens fall. Men om vi fortsätter rapportera placeringar, hittar vi Azerbajdzjan som nummer 14 i år (före Storbritannien) och Armenien som nummer 18 (före Danmark)
Fem länder kunde köra hela Song contest utan att det kostade någonting; ( Frankrike, Storbritannien, Italien  Tyskland, Spanien). Dessa europeiska stormakter tog för länge sedan på sig ansvaret för att song contest skulle fungera. Det ansågs vara självklart att de skulle ligga i topp, när rösterna räknats. Men nu ser verkligheten helt annorlunda ut. Flera av dem har gång på gång kommit sist enligt rösträkningen. Storbritannien har gjort det tre gånger. I år var det Tysklands och Spaniens tur.    


Inga kommentarer: