torsdag 18 maj 2017

I USA tror 30 miljoner på världens undergång och de dödas uppståndelse.

Nog kan vi européer ibland skaka på huvudet åt underligheter som kan i USA, men trots det tycker vi nog att det är övervikt för det som förenar oss. Men det finns ett område, där skillnaderna är stora, nämligen religionen. Vi känner helt enkelt inte till hur annorlunda det kan vara i USA.
Några exempel: 60 procent av de amerikanska protestanterna tror att staten Israels tillkomst var en uppfyllelse av de bibliska profetiorna. Den judiska statens grundande 1948 liksom erövringen av Västbanken och östra Jerusalem under junikriget 1967 var en följd av ett gudomligt ingripande, som förutsägs i bibelns Uppenbarelsebok och som kommer att leda till Kristi återkomst, judarnas omvändelse till kristendom och Harmagedon, det sista slaget mellan det goda och det onda.
                             Den inflytelserika tv-predikanten Pat Robertson åberopar ofta klassiska antisemitiska verk och judiska konspirationsteorier. Enligt honom hade den ryska revolutionen varit omöjlig utan judiskt kapital. Ständigt attackerar han USA:s judiska intelligentia.  Judarna har, enligt honom, fått sin makt från upplysningstidens idéer. De använder den till att undergräva den kristna överheten för att införa socialism och liberalism i det amerikanska samhället.
                             Enligt bibeln måste Israel först återuppstå som alla judars hemland. Därefter kan Jesus återkomma och med tvång omvända judarna eftersom de inte lyssnat på honom. Först ska Antikrist hjälpa judarna bygga upp templet och övertyga dem om att han är Messias. När templet är klart kan han sätta upp sin egen bild där för tillbedjan. Antikrist startar sedan en fasansfull judeförföljelse. Antisemitismen kommer att kulminera under de sista tre och ett halvt åren av de vedermödor som bibeln talar om.
                             Kristus kommer sedan tillbaka för att nedkämpa Antikrists arméer. De 144000 judar som enligt Uppenbarelseboken tecknats med ett insegel kommer då att erkänna Kristus och de kommer att ingå i den skara av utvalda som tillsammans med honom ska regera i det tusenårsrike som ska föregå den yttersta domen.
                             De bokstavstrogna som tror på profetiorna och förväntar sig slutet av världen i nära framtid utgör i dag nästan 20 procent av de amerikanska väljarna. De har blivit kärnan i republikanska partiets väljarkår. Enligt Karl Rove, George Bushs politiska rådgivare, är de ”republikanernas bas”. Uppemot 30 miljoner amerikaner hoppas på Jesu snara återkomst och på att världen under deras livstid ska förstöras vid Harmagedon. Den sanna kyrkan ska då enligt Uppenbarelseboken bli ”bortryckt” och nationen Israel ska återuppstå som Guds främsta historiska instrument.Här spelar Paulus brev till tessalonikerna en central roll. Han skriver: ”Ty när herren själv  nedstiger från himlen och hans befallning ljuder genom ärkeängelns röst och Guds basun, då skall de som är döda i Kristus uppstå, Först därefter ska vi som är kvar i livet föras bort bland molnen tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och sedan ska vi alltid vara hos honom.”
                             De bokstavstrogna kristna tar detta bibelord bokstavligt. En pånyttfödd kristen bilförare kommer att tas direkt upp i himlen och bilen kommer att köras vidare herrelös, och i amerikanska fundamentalistiska hem kan man se bilder på en man som klipper gräsmattan och förvånad får se, hur hans pånyttfödda fru tas upp direkt till himlen genom ett fönster i övervåningen.
                             Bland dem som tror på detta scenario finns uppenbarligen den av Trump utsedde CIA-chefen Mike Pompeo eftersom han i ett tal under en konferens om Gud och fosterlandet 2015 lovade att ”med hela sitt hjärta kämpa för de kristna värdena, en strid utan slut tills bortryckningen ((the rapture)  äger rum.”
Om han plötsligt försvinner genom taket är det således en signal för de medarbetare, som inte samtidigt rycks upp att i stället förbereda sig för en färd nedåt till den alternativa himlen...
        

Inga kommentarer: