tisdag 18 mars 2008

Upprop med framgångar!

Upprop med framgångar!

Det kan löna sig att protestera, t.o.m. när det handlar om glesbygdsfrågor. Det visar Inlandsuppropet, som försökte stoppa nedläggningen av statliga myndigheter på lokal nivå. Framför allt handlade det om skatte- och kronofogdemyndigheterna, tingsrätterna och Försäkringskassan.

Med cirka 9500 namnunderskrifter uppvaktades regeringen 17 dec. 2007. Ett tydligt resultat blev att skattekontoren i Lycksele och Haparanda fick vara kvar. Även det i Kiruna räddades. Här får Inlandsuppropet och lokala politiker dela på äran.
Kronofogdemyndigheten gick inte att påverka. Där fullföljs tidigare beslut om koncentration. När det gäller tingsrätterna, så kom just idag beskedet att Lycksele Tingsrätt ej ska läggas ned, så Inlandsupprorets prognos att de flesta nedläggningshotade klarar sig ser ut att stämma
Personalen inom Försäkringskassan har fått vänta länge på besked. Förmodligen blir neddragningarna även här mindre än vad som från början planerades.

En anledning till framgångarna var helt säkert att vissa beslutsfattare tog reda på vad de långa restiderna innebar genom att uppleva dem. Det tog skruv.

Initiativet till Inlandsuppropet togs i Västerbotten. Norrbotten, Jämtland och Västernorrland anslöt sig. Med facit i hand är det lätt att fråga sig: Kunde inte fler län ha gjort det?
Glesbygdsregioner med kortare avstånd till kusten, kunde ju ha gjort sitt eget upprop!

Och hotet om klimatförändringar innebär att argumenten mot koncentrationen har förstärkts. Nedläggning av t.ex. tingsrätter gör ju att i stället behovet av transporter ökar och därmed också utsläppen av de gaser som hotar vårt klimat.

Inga kommentarer: