tisdag 10 juni 2008

Kampanjen mot Jan Björklund

Jan Björklund är onekligen en politiker, som visat sig beredd gå från ord till handling. Det gjorde han redan under sin tid som skolborgarråd i Stockholm. Och som utbildningsminister har han demonstrerat att han menade allvar med sin kritik av den krav- och kunskapslösa svenska flumskolan.

Naturligtvis har Jan Björklund utsatts för kritik. Något annat vore inte att vänta, eftersom flumskolans anhängare är många, trots de katastrofala följderna av den förda skolpolitiken.
Mer anmärkningsvärd är den låga nivån på kritiken mot Björklund, där hans vedersakare gärna antyder att hans skolpolitiska program influerats av att han en gång i tiden varit major och nu är ute efter att i den svenska skolan införa militär disciplin.

Föga överraskande att pockettidningen R, utgiven av Ordfront, debatterar på den nivån. Ej heller att en universitetslektor i pedagogik som Hans-Åke Scherp gör det. (Se mitt inlägg 4 april) Just hans skrå har stort ansvar för den svenska skolans haveri, inte minst genom att slå blå dunster i ögonen på politiker. Scharp et consortes hävdar gärna att de står för ”ledande forskning” som alltid vilar på ”vetenskaplig grund” eller ”beprövad erfarenhet”(I själva verket är pedagogers erfarenheter av klassrummets verklighet tämligen begränsad)
Mer överraskande var ett inslag 8 maj i SR:s ”Studio Ett” om dokumentären ”Klass 9a”. Inbjudna gäster var förutom ett par av klassens elever Igor Ardoris, lärare klass 9A, Maria Sundkvist, dekan på lärarutbildningen i Malmö och Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande i Lärarförbundet

Här utspann sig följande dialog:
Fråga från Studio Ett: Jan Björklund talar mycket om hårdare tag som ska ge en bättre skola. Var det hårdare tag, som var receptet för framgång (i klass 9A)?

Igor Ardoris: Absolut inte. Hårdare tag är motsatsen till att skapa en god relation. Om folk drivs av rädsla och tvång, drivs de av en sorts våld. Våld ger aldrig resultat och det har historien visat. Dags att släppa det här.

Något senare i programinslaget upprepas påståendet att Jan Björklund förordar ”hårdare tag” med kommentaren att ”våld löser ingenting". Det är förbjudet.”

En lyssnare måste efter programmet ha fått uppfattningen att utbildningsminister Jan Björklund förordar hårdare tag och våld i skolan.
Ingen av de inbjudna gästerna verkade ha något till övers för Jan Björklunds kunskapsskola. Ann-Charlotte Eriksson medgav att det var viktigt att öka lärartätheten men betonade sedan betydelsen av ”fler vuxna i skolan” Hon varnade också för att på lärarhögskolan ”lyfta fram ämneskunskaper” på bekostnad av pedagogiken.

Men det mest anmärkningsvärda är att ”Studio Ett”, som lever under statens krav på opartiskhet och saklighet, kan sända ett inslag, som ger en helt skev bild av vad utbildningsminister Björklund vill.

Inga kommentarer: