onsdag 11 juni 2008

Missade möjligheter för fjällvärlden

När Sverige blev värd för FN-mötet om Irak, valde regeringen att förlägga det till Upplands Väsby. En motivering var närheten till Arlanda. Men det blev avspärrningar, både i Upplands Väsby och i Stockholm, och på taken låg det prickskyttar. Cirka 1700 poliser var inkallade, så belastningen för polisen var stor.

Jag kunde inte låta bli att tänka på att många länder i motsvarande situation väljer att förlägga liknande möten till en känd turistort för att ge den uppmärksamhet. Deltagarna anländer naturligtvis till motsvarigheten till Arlanda men flygs sedan till mötet. Eftersom media hårdbevakar allt, kablas vackra bilder ut över världen. Det ger gratisreklam och det är just det som är meningen. Turismen blir allt viktigare som inkomstkälla för de flesta länder och för många glesbygdskommuner är den en livlina.
Hade det inte varit möjligt att förlägga FN-mötet till den svenska fjällvärlden, som väl ändå har lågsäsong den tiden på året? Staten kunde i god tid ha abonnerat en anläggning.
Hade inte det reducerat behovet av avspärrningar, prickskyttar? Och jag misstänker att det hade varit svårare för eventuella terrorister att ta sig dit utan att upptäckas.
I gengäld hade det blivit gratisreklam för svensk fjällvärld.

Men statens intresse är svalt. Det värsta exemplet är oviljan att satsa på Åre/Östersund så att vinteridrottslandet Sverige till sist kan få ett vinter-OS. Jämför med stödet till Stockholm i den från början hopplösa uppgiften att få dit ett Sommar-OS.

Inga kommentarer: