fredag 13 juni 2008

Varför fel ta regionalpolitiska hänsyn?

Det förvånade mig, hur föga media uppmärksammade de besparingar Sveriges Television beslutade om i våras. De kommer nämligen att leda till en kraftig centralisering av administrationen. Leder inte det till svårigheter för den s.k. landsorten att hävda sig gentemot Stockholm? Dessutom koncentreras programproduktionen än mer till storstäderna. Mest illa går det för redaktionen i Norrköping, som i fortsättningen endast får göra Östnytt.
Kravet på att minst 55 % av produktionen ska ske utanför Stockholm finns dock kvar, men det kringgår Sveriges Television, t.ex. genom att räkna in ”program som producerats under överinseende av programchefer i regionerna.” Det har också blivit svårare för tittare att kontrollera var ett visst program är producerat, eftersom uppgift om detta allt oftare inte lämnas under sändningen.
Det bör understrykas att den kompetens som funnits på regionala centralorter, som producerat program, varit till nytta också för människor i glesbygden. När Sveriges Television förra gången (2003) kungjorde neddragningar, kände flera nätverk inom kulturen sin existens hotad (t.ex. i Västernorrland och Värmland)

Men sådana synpunkter avfärdar Eva Hamilton som ”regionalpolitik”, och det ska SVT inte syssla med. Det är enligt henne onödigt att ”åka från Falun till Thailand för att göra ett resereportage”, en släng åt det populära ”Packat och Klart”, ett program som producerats av Falun.
SVT:s ledning har en benägenhet att se all produktion utanför Stockholm som onödig regionalpolitik och har svårt att medge att succéer kan bero på att de gjorts av regionerna.

Nu är det försvaret som på nytt ska genomföra besparingar, och debatten är som ett eko av den om SVT:s neddragningar. Kritisera inte förslaget att Arvidsjaur ska förlora sin jägarbataljon, för då blir repliken att försvaret inte kan ta regionalpolitiska hänsyn! Och det båtar föga att peka på att verksamheten i Arvidsjaur omöjligen kan bedrivas billigare på annat håll.

Men kan inte någon ställa följande fråga: Varför är det så fel att ta regionalpolitiska hänsyn? Om Stockholm hotades av en motsvarighet till jägarbataljonens försvinnande från Arvidsjaur, måste det vara av storleken att statens samtliga myndigheter skulle lämna huvudstaden. Visst skulle det leda till krav på hänsynstagande?

I dag lägger försvarsberedningen fram sitt förslag. Det finns anledning att återkomma i denna fråga.

Inga kommentarer: