onsdag 20 augusti 2008

Invandring ett plus för många glesbygdskommuner.

Statistiska Centralbyrån har lämnat uppgifter om befolkningsutvecklingen för det första halvåret 2008. I det stora hela har den utveckling fortsatt, som pågått länge. Folkökning i och kring storstäderna i södra Sverige men minus i norr. Något oroande är att både Jämtland, Västerbotten och Norrbotten har fått se sina länscentra Östersund, Umeå och Luleå backa. För många andra kommuner förbättras siffrorna genom att nettoinvandringen hamnar på plus. Ibland har minus av denna anledning vänts till plus. Det negativa utfallet för Östersund, Umeå och Luleå sammanhänger med att just deras nettoinvandring ligger under genomsnittet för riket.
Några kommentarer:
Turismen räcker tydligen inte till för att rädda kustkommunerna i Bohuslän: Det är befolkningsminskning i Tjörn, Orust, Lysekil och Sotenäs.
Eller är turismen ett hinder genom de höga fastighetspriserna?

Värmland backar och skulle ha backat än mer, om det inte vore för invandring.
Bergslagskommunerna i Örebro län backar. Skulle backat än mer utan invandring

Gävleborgs nettoökning beror på invandring. Utan den hade det blivit befolkningsminskning. . Flera kommuner med plus hade annars hamnat på minus. Flera kommuner som backar hade haft en än kraftigare tillbakagång utan invandringen

Västernorrland är i samma situation.

Jämtlands minus hade mer än fördubblats utan invandringsöverskottet (trots Östersund).

Västerbotten hamnar på minus men har invandringsöverskott. Stor utflyttning till övriga Sverige. Umeås stora minskning sammanhänger med den relativt begränsade invandringen.
Invandringen till inlandskommunerna är inte stor men många kommuner är ju små. Den har hjälpt till att hålla befolkningsminskningen nere eller för Vilhelminas del förhindrat den.

Norrbotten hade backat med över 1000 invånare utan invandring. Nu blev det 569. Om Luleå haft invandring som riksgenomsnittet, hade dess befolkning inte minskat. Haparandas befolkning ökar mindre än vad jag hoppats på (Jag trodde att följdetableringar efter IKEA och integrationen med Torneå skulle ge mer). Det blev endast ett plus på 21 invånare. Det beror på två faktorer: negativt födelseöverskott - och en nettoinvandring av endast en enda invånare

Som sammanfattning måste det tyvärr sägas att det trots invandringsöverskott ser ganska dystert ut för många glesbygdskommuner. Det är naturligtvis positivt att siffrorna för de flesta förbättrats genom invandringen, men det gäller inte bara att få nya invandrare. Det handlar också att få dem att stanna kvar. Många glesbygdskommuner har den erfarenheten att flyktingar, som blivit kommunplacerade i en glesbygdskommun, ofta flyttar vidare efter några år. Och då går resan ofta till en större kommun i södra Sverige.

Inga kommentarer: