torsdag 9 september 2010

Alliansen måste skärpa sig!

Har Alliansen gett upp? Eller är tron på seger så stor att ledningen slöat till?

Märk att opinionsundersökningarna grundar sig på telefonintervjuer. Då kan det bli fel.
Inför presidentvalet i USA 1946 ledde den republikanska kandidaten klart enligt en opinionsundersökning. Men i valet segrade demokraten Harry Truman. Urvalspopulationen (de som hade telefon) var i flera avseenden inte representativ för befolkningen i stort. Det fanns många amerikaner som ännu inte hade råd med telefon. Något förenklat uttryckt: De röstade mera till vänster, och därför vann Truman.
Dagens opinionsundersökningar görs bland de som har en telefon registrerad. Är det urvalet representativt för väljarkåren? Röstar de med oregistrerade mobiler och de helt ”telefonlösa” på samma sätt som övriga väljare?

United Minds gör opinionsundersökningar via webben. Där är det i dag (9/9) strängt taget dött lopp mellan blocken.
Enligt Synovate saknar Alliansen en statistiskt säker ledning. Enligt SIFO leder visserligen Alliansen men de Rödgröna har börjat ta in.
Den enda rimliga slutsatsen av detta är att valutgången just nu är synnerligen oviss – och mer oviss än föregående veckor.

Tyvärr har jag intrycket att de rödgrönas blivit med aktiva, syns mer med ständigt nya utspel, som i varje fall klart dominerar i etermedia. Och att alliansen till och med strax före valet kan släpp ut uppgifter, som måst leda till RÖSTFÖRLUSTER är otroligt! Varför just nu gå ut med att anställda i rättstvister mister lönen och måste gå över till a-kassa? Det kan finnas sakliga skäl – men varför kommer den nyheten nu?
Och helt otroligt är uppgiften att Carl Bildt inte vill debattera utrikespolitik, eftersom de rödgröna inte har en gemensam sådan. Han bör naturligtvis just därför debattera och påvisa deras splittring!!
Jag har nämnt att jag har intrycketatt SVT favoriserar oppositionen. Ett nytt exempel: När jag på morgonen satte på min tv hamnade jag i SVT:s ”Focus”. Mitt i ett lååångt socialdemokratiskt torgmöte.
Och har någon koll på ”Ring p1”! Där skall väl ”vanliga” lyssnare uppträda. Inte partipolitiska aktivister!
Och vem släppte lagom före valet uppgiften att fastighetsavgiften ska höjas? Långt inslag i SVT, där fastighetsavgiften kallades fastighetsskatten.

Alliansen måste bli mer aktiv! Kom gärna med nya utspel som uppmärksammas!

Inga kommentarer: