tisdag 7 september 2010

Skoldebatten, SVT och fastighetsavgiften

Såg igår skoldebatten i SVT. Det blev en märklig upplevelse. Det började med att Fredrik Reinfeldt fick en fråga om komvux, där han försvarade beslutet att begränsa möjligheterna läsa upp betygen.Därefter fick Mona ordet och därmed möjligheten angripa honom i den frågan. Sedan var det slut på den omgången, och nästa började med en ny fråga till statsministern, som svarade, och så gick ordet på nytt över till Mona, som fick chansen att på nytt kritisera honom. Därmed var det replikskiftet avslutat, och nästa fråga ställdes till Maud, varefter ordet gick till Maria, som fick chansen puckla på näringsministern, varefter den omgången var avslutad.

Nu undrade jag, om jag hamnat i en rödgrön reklamfilm, men public service ska ju vara fri från reklam. Den otillfredsställande förklaringen kan vara avslöjandet att programledaren haft en nära relation till Maria Wetterstrand – och dessutom ett förflutet i vänsterpartiet. Men det tycks inte bekymra SVT!

Kanske har jag blivit överkänslig och anar konspirationer i onödan – men jag reagerade efter att ha avnjutit dagens Rapport och Aktuellt i SVT. Rapports huvudnyhet var soc.dem:s utspel om SJ, vilket ägnades mycket lång tid. Var det verkligen så märkvärdigt, så storslaget? Senare i Rapport följde ett reportage om Monas försök värva storstadsröster i Göteborg. Om Alliansen - ingenting.
Aktuellt hade hittat ett exempel på sjukförsäkringsreformens fiasko (det Mona kallar ”stupstocken”). En sjuksköterska, som varit sjukskriven i åtta år för utbrändhet, hade förlorat sin sjukpenning och hamnat i arbetsförmedlingens klor. Hon hade en tid fått leva på aktivitetsbidrag. Nu var hon tillbaka i sjukförsäkringen igen.
Är det så upprörande att ett försök gjorts att få henne tillbaka i arbetslivet?

Mina misstankar fortsätter att växa. Var det verkligen rena slumpen att strax före valet kommer uppgifter om att nästa år höjs ”fastighetsskatten” (ja, SVT sa ”skatten” fastän det borde heta ”avgiften”). Det oroar säkert många. Den dåvarande fastighetsskatten blev en het fråga i valet 2006. Göran Persson menade att den avgjorde valet då. Att släppa denna nyhet nu kan i valet slå åt andra hållet.

Inga kommentarer: