söndag 26 september 2010

Venedig och svenska fiskelägen.

Venedig har ett problem - befolkningen minskar. Det kan förefalla märkligt. Staden har ju ett förflutet, som imponerar. En gång i tiden var den en europeisk stormakt, vars fartyg nådde stora delar en den då kända världen. Handel och sjöfart var grunden för dess välstånd.
Fortfarande har staden och dess namn hög status. Och Venedig är en stor turiststad. Det kan förefalla märkligt, för det är turismen som är det stora problemet. Den håller nämligen på att köpa upp staden. Privatpersoner, som vill köpa eller hyra en bostad, har inte råd, när de ska konkurera med turismintressen. Därför minskar den bofasta befolkningen. För inte så länge sedan bodde cirka 200000 människor i Venedig. I dag cirka 60000.

Det finns likheter mellan Venedig och fiskelägena i Bohuslän. På många håll finns snart inga åretruntboende kvar. Husen köps upp av till otroliga priser av förmöget folk. Med dem kan inga bohuslänningar konkurrera. På sommaren sjuder fiskeläget av liv. På vintern är det mörkt och tyst överallt.
Ändå betraktas turismen som lösningen på fiskelägenas problem.
Märkligt!

Inga kommentarer: