måndag 18 oktober 2010

Efter valet: Storstäderna har riksdagsmajoritet

Några medier har reagerat på att riksdagsvalet i september innebar att de tre storstadsvalkretsarna nu har majoritet i riksdagen.
Vad kommer det att innebära?
Blir det ännu svårare att driva glesbygdsfrågor?

Detta uppmärksammades i ett inslag i Studio Ett 15 oktober. Intressant var framför allt synpunkter framförda av Ola Nordebro, Västerbotten-Kuriren.
Han påpekade att både den politiska och ekonomiska makten liksom medierna är koncentrerade till Stockholm. Men genom att storstäderna inte haft majoriteten i riksdagen har det ändå funnits en form av balans, som nu har gått förlorad. Även om företrädare för alla partier säger sig vilja värna om hela landet, kommer i fortsättningen storstäderna att gynnas "när det verkligen kniper". I valet backade de partier som i varje fall försökt driva politik för hela landet, nämligen centerpartiet och socialdemokraterna. Han tog förlängningen av Bottniabanan som exempel på motståndet att driva glesbygdsfrågor. Stockholms slogan "Det som är bra för Stockholm är bra för hela landet", får vi ofta höra. Men det omvända borde också gälla: "Det som är bra för landsbygden är också bra för Stockholm".

Förhoppningsvis kommer inte storstädernas erövrande av riksdagsmajoriteten att innebära någon dramatisk förändring. Det finns ett ganska självklart skäl till det: Redan nu tas det mycket ringa hänsyn till glesbygderna.

Inga kommentarer: