tisdag 1 februari 2011

Var får kvinnor inte köpa bussbiljett utan manlig ledsagare?

Jafar Panahi, iransk regissör, har dömts till 6 års fängelse.
Dessutom har han fått yrkesförbud i 20 år och är förbjuden att lämna Iran.
Vilka hemska brott har då denne förbrytare gjort?

Jo, han har i flera filmer beskrivit kvinnornas situation i Iran. Visst känner vi till att de är förtryckta och diskriminerade, men knappast vilket totalt elände de lever i. Att t.ex. en kvinna inte ens kan köpa en bussbiljett utan att ha en manlig ledsagare. Om hon går ensam på en gata efter mörkrets inbrott, betraktas hon som prostituerad. En gift kvinna kan bli övergiven av mannen, om hon föder en dotter i stället för en son. Kvinnor är förbjudna att vara åskådare, när män spelar fotboll(!)

Jafar Panahi har i flera filmer beskrivit den verklighet Irans kvinnor lever i. Den oundvikliga slutsatsen blir att, vare sig de är fängslade eller fria, rika eller fattiga, så lever de i ett fängelse, som de inte kan ta sig ur.
Det tragiska är att medan kvinnor trots allt i de flesta länder håller på att stärka sin ställning, så har de i Iran fått det sämre och sämre. Jafar Panahi har helt enkelt sagt sanningen, och för detta har mullornas Iran straffat honom.

Omvärlden kan inte göra mycket för att förbättra situationen i Iran. Men mot denna vedervärdiga bestraffning av en modig regissör, som stått upp för Irans kvinnor, borde vi protestera. Det har redan många gjort, inte minst kända regissörer som Steven Spielberg. Och på kommande stora internationella filmfestivaler kommer man att göra det. Han är inbjuden till flera, och ett sätt att markera protesten kommer att bli en tom stol.

Men har svenska filmmänniskor gjort något?
Försökte de ta upp domen mot Jafar Panahi under Guldbaggegalan?
Eller ägnade den sig enbart åt innehållslöst pladder?
Har någon av Sveriges många feministiska organisationer sagt något?

Inga kommentarer: