söndag 13 februari 2011

Expressens råd till glesbygden: Lägg er ned och dö!

Expressen har inte mycket till övers för glesbygdskommuners försök att överleva.
Enligt tidningen är varje sådan satsning meningslös och leder endast till ekonomiska förluster. Kommuner som gjort satsningar hänger tidningen ut på helsidor som en form av kommunala skampålar.
Expressen menar att avfolkningen av glesbygden är en oundviklig process. Likt Newtons gravitationslagar dras nämligen människor oundvikligen in mot rikets större städer.

Därför bör glesbygdskommuner i stället nöja sig med att ta hand om de människor ”som blir kvar” i kommunen. Men utifrån Expressens åberopande om vad gravitationen leder till, måste ju förr eller senare den situationen uppstå att det inte finns några kvar, som kan ta hand om de som behöver tas om hand. Vad återstår då? Ska de lägga sig ned och dö?

Det bör understrykas att en anledning till glesbygdskommuners satsningar på att försöka vända utvecklingen är att vi ej längre har en statlig regionalpolitik. Vad än Expressen tror, så har den betytt en hel del för många kommuner. En kulturgeograf sa en gång att det bästa exemplet på det var beslutet att ge Umeå ett universitet. Det ledde till många avknoppningar och blev en viktig injektion för norra Sverige. Det har säkert också tekniska högskolan i Luleå inneburit. Om Expressen fått råda hade knappast dessa satsningar varit möjliga. Tidningen fnyser åt beslut om att starta högskolor ”ute i buskarna” och föredrar koncentration, som leder till ”spetskompetens” i framför allt Stockholm.

Inga kommentarer: