torsdag 25 augusti 2011

"Nazisten" Per Engdahl släpptes in i Sveriges Radio"!

Elisabeth Åsbrink, journalist på Sveriges Television, har borrat i Ingvar Kamprads förflutna. Hon har funnit att säkerhetspolisen betraktat honom som nazist.
Det är föga överraskande. I sin ungdom (för minst 60 år sedan!) var IKEA:s grundare medlem i organisationer med anknytning till nazismen. Det har han erkänt och gråtande bett om ursäkt för. Men det räckte tydligen inte för Elisabeth Åsbrink, som nu basunerat ut att ”det är värre än vad vi tidigare trott”.

Särskilt upprörande var det, enligtÅsbrink, att Kamprad uttryckt sig positivt om Per Engdahl. Denne var förvisso en förgrundsgestalt inom ”nysvenska rörelser” efter andra världskriget. Men det är tveksamt om han kan klassificeras som nazist. Han var framför allt teoretiker och anhängare av ett korporativt samhällssystem (och därmed inte demokrat). Han var lärd, filosofie licentiat och under sina sista år släpptes han faktiskt in i Sveriges Radio och medverkade i flera kulturprogram.
Se där en ny uppgift för Åsbrink! Hon betraktar tydligen Per Engdahl som nazist. Då borde hon leta reda på syndabockar i public servicekollegan SR! Vem var ansvarig för att släppa in en nazist där?!

Naturligtvis ledde hennes ”upptäckt” av Kamprads synder till rubriker i dagstidningar, och naturligtvis måste Studio Ett göra en uppföljning med mottot
”Förändrar det här synen på Kamprad och hans imperium?”Varför vi skulle få en annan syn på IKEA lyckades Studio Ett inte förklara. Och Kamprad själv har ju för länge sedan bett om ursäkt.
Programinslaget blev ett enda stort fiasko. De inbjudna gästerna hann aldrig börja duellera, eftersom programtiden tog slut.


Inga kommentarer: