söndag 28 augusti 2011

Anders Borg citeras felaktigt!


Den nya finanskris vi står inför kan ta flera år att komma igenom. Visserligen är Sverige väl rustat inför den, men den svenska exportindustrin kan drabbas hårt. Vi tillverkar ju mycket investeringsvaror (t.ex. lastbilar, maskiner) och då kan beställningarna minska mycket snabbt. Just det inträffade 2008.

Anders Borg har intervjuats flitigt de senaste dagarna, och tidningar och oppositionspartier kommenterar vad han sagt. Då är det alldeles påtagligt att han återges på ett felaktigt sätt. Han beskylls för att vara ovillig att stimulera ekonomin, något som är ett gammalt recept inför en konjunkturnedgång.

Den kritiken kommer (naturligtvis) från socialdemokratiska politiker och tidningar. Men de är inte ensamma; den upprepades t.ex. också i ett inslag i Studio Ett i fredags av Martin Ådahl, chef för Centerns tankesmedja Fores och Ursula Berge, samhällspolitisk chef Akademikerförbundet SSR.

Anders Borg har i intervjuer sagt att han inte vill ”bränna av” hela utrymmet för stimulans i början av nedgången. Om nämligen nedgången blir djup, riskerar vi att då inte kunna stimulera ekonomin tillräckligt mycket, när behovet är som störst.
Det misstaget ska vi inte göra.

Inga kommentarer: