måndag 14 november 2011

Är Juholt en skicklig debattör?

Det tycks råda stor enighet om att Håkan Juholt är en skicklig debattör. Det håller även hans motståndare i alliansen med om. Och visst har de rätt – under en förutsättning, nämligen att det är fullt acceptabelt att förvandla sakfrågan till personangrepp.

Under den allmänpolitiska debatten befann sig Juholt i ett extremt farligt läge. Hans ”affärer” (sambobostaden, Vitrysslandsresan, mm) hade avslöjats, och medierna hade kastat sig över honom. Det var nödvändigt att han lyckades i debatten.
Det ansågs att han hade gjort det.
Men vad sa han?
I sitt huvudanförande antydde han att Reinfeldt sänker inkomstskatterna (jobbskatteavdrag), pengar som i stället borde gå till utsatta grupper. Och han antydde tydligt att statsministern gör det för att han själv tjänar på det.

Det var nog en och annan som fann det häpnadsväckande att Juholt hade mage att komma med sådana beskyllningar, just när han själv har anklagats för att sko sig på skattebetalares bekostnad.
Nu menar han att det är alldeles för få debatter. Han har utmanat statsministern på debatt och vill helst att den ska ske i en sporthall eller något liknande och hänvisar till debatterna på 1970-talet mellan Olof Palme och Torbjörn Fälldin. De tillställningarna liknar dagens åskådarläktare under en fotbollsmatch, där båda lagen har sina supportrar som skriker eller buar.
Visst, det skulle säkert passa Juholt som hand i hanske. Men på den tiden fanns det även socialdemokrater, som tyckte att arrangemanget på ett obehagligt sätt påminde om 1930-talets Tyskland.
Reinfelt har ingen anledning ställa upp på det spektaklet!
I stället bör Juholt uppmanas att diskutera sak i stället för person.

Inga kommentarer: