tisdag 22 november 2011

Håkan, Åsa-Nisse och Liza.

Om en stockholmsjournalist skriver en bok, är sannolikheten mycket stor att SR:s Studio Ett hör av sig för att göra en intervju. Därför var det inte överraskande att Liza Marklund 21 november blev intervjuad om sin nya bok, även om hon med 11 miljoner sålda böcker inte har något behov av gratisreklam.
I slutet av intervjun fick hon frågan om vad hon tyckte om Håkan Juholt, vilket motiverades med att hon är socialdemokrat. Liza Marklund jämförde honom med Åsa-Nisse och ondgjorde sig över att han sagt sig vilja tillbaka till folkrörelserna. ”Får jag vara med då?”

”Åsa-Nissecitatet” var snabbt ute på Expressens nätupplaga.
Marklunds kommentar belyser ett av Juholts många problem. Han betraktas i Stockholm lätt som den fattige kusinen från landet. Han uppfattas som inskränkt och en aning korkad.
Marklund tillhör onekligen etablissemanget i huvudstaden och har svårt acceptera att ordföranden i hennes parti inte är stockholmare och inte ens kommer från grannregionerna runt Stockholm. Det brukar nämligen partiledare göra.
Undantagen råkar lätt illa ut. Om Torbjörn Fälldin skämtades det; ofta historier som gick ut på att han var dum i huvudet, vilket han inte var.

Till sist: Expressen har tydligen bestämt sig för att se till att Juholt sparkas. Varje dag något nytt om hans misstag och att fler och fler inom partiet är emot honom. När Juholt åkte till Talinn följde Expressen med och bevakade honom. Dessutom försökte tidningen få honom erkänna att ha arbetat svart. Han fick frågor om det och nämnde att han i sin ungdom fotograferat mammor med nyfödda barn och sålt foton för fem eller tio kronor styck. Detta slår Expressen sedan upp som Svartjobb.
Ingen tvekan om att Juholt flera gånger tabbad sig. Men det Expressen gör är inte god journalistik.

Inga kommentarer: