torsdag 24 november 2011

Kan Euron räddas?

Krisen i Euroländerna, som alltmer drabbar också Sverige, blev föremål för en debatt i Studio Ett onsdagen den 23/11. Debattörer var Tommy Waidelich (S) och Anna Kinberg Batra (M).

Det akuta läget är ju att Euron håller på att kollapsa. Även Spanien har fått problem att få sina lån placerade till en ränta som landet klarar av. Till och med Frankrike har drabbats. Och idag lyckades inte Tyskland placera en obligation till den förväntade räntan. Börsen reagerade omedelbart;

EU-kommissionen och EU-ministrar har kommit med den ena aktionen efter den andra för att lösa krisen, men hittills har allt varit förgäves.
Det senaste förslaget innebär att Euroländerna ger ut en form av gemensamma obligationer; länderna går i borgen för varandra. Då skulle krisländerna få lägre räntor, men i gengäld får ett land som Tyskland högre räntor. Å andra sidan får krisländerna finna sig i att ställas under Bryssels kontroll. Deras budgetar måste godkännas av EU-kommissionen, som vill kalla de nya obligationerna stabiliseringsobligationer.
Tommy Waidelich ställde sig positiv till detta förslag, trots att det innebär att makt koncentreras till Brysse. Anna Kinberg Batra var negativ, framför allt för att det är orättvist. Länder som skött sig bestraffas med högre räntor. De som misskött sig belönas.

Visst – men vad är alternativet? Att hänvisa till att problemländerna måste genomföra stora reformprogram hjälper endast på lång sikt. Det brinner ju i knutarna och då hjälper det inte att starta program som gör huset mera brandsäkert. Det gäller att släcka elden! Det enda alternativet till de nya obligationerna är att Europeiska Centralbanken trycker mera pengar och i stor skala köper krisländers obligationer. Men det leder också till inflation.

Finns det ett tredje alternativ?

Inga kommentarer: